Френското правителство предлага да бъдат закрити 14 ядрени реактора до

...
Френското правителство предлага да бъдат закрити 14 ядрени реактора до
Коментари Харесай

Франция планира да закрие 14 ядрени реактора до 2035 г.

Френското държавно управление предлага да бъдат закрити 14 нуклеарни реактора до 2035 година, в това число и в атомната централа " Фесенем " още през първото шестмесечие на 2020 година, съобщи " Ройтерс ".

Така производството на електричество от атомна сила ще бъде сведено до 50 на 100 от енергийния микс по отношение на 75 % сега съгласно многогодишната енергийна стратегия на Франция.

Правителството ще изиска енергийната компания Е Де Еф (EDF) да спре два реактора през интервала 2025-2026 година.

Според документа затварянето на реакторите с изключение на във " Фесенем " ще се извърши сред 2029 и 2035 година.

Проектът ще бъде подложен на публично разискване в интернет до 19 февруари 2020 година и ще бъде разискван на разнообразни инстанции.

Е Де Еф е предложила държавното управление да обмисли прекъсването на реакторите по двойки в седем от централите, където са най-старите реактори - по 900 мегавата. Във всяка от тези АЕЦ има по четири и повече реактора, тъй че закриването на два от тях няма да докара до цялостното прекъсване на атомната централа.

Тази първа редакция на многогодишната енергийна стратегия се основава на развиването на възобновимите сили и намаляването на каузи на атомната сила в производството на електричество. Тя беше подложена на критика поради незадоволителното внимание, отделено на развиването на биогаза и морските вятърни централи. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР