Френското правителство планира да продължи икономическите реформи и ще се

Френското правителство планира да продължи икономическите реформи и ще се ...

Франция готви стимули за работещи пенсионери и по-ниски помощи за богати безработни.Френското правителство планира да продължи икономическите реформи и ще се насочи към помощите при безработица, пенсионната система и данъчни намаления за трудещите се от средната класа. Това заяви вчера премиерът Едуар Филип, цитиран от "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Филип представи приоритетите на правителството, по които предстои да се работи, пред долната камара на френския парламент.

Правителството иска да промени начина си на управление, каза премиерът в отговор на протестите, които избухнаха срещу икономическата политика на президента Еманюел Макрон и продължават от ноември.

"Ние сме и ще останем реформатори. Трябва обаче да продължим да включваме французите във вземането на решения", каза Филип.

Франция ще намали помощите при безработица за хората с високи доходи и ще предложи стимули на тези, които работят след навършване на обичайната пенсионна възраст, информира "Ройтерс". Наред с обявяването на тези мерки Филип отново заяви решимостта си да опрости френската пенсионна система, за да я направи по-справедлива. "Както каза президентът, трябва да работим по-дълго време", посочи премиерът, като допълни, че ще се запази възможността за пенсиониране на 62 години.

Освен това ще бъде сложен край на практиката някои бивши служители да получават обезщетения за безработица, които надминават месечните им заплати.

Сред обявените мерки бяха и ангажименти за поставяне на околната среда и социалната справедливост в основата на държавната политика до края на мандата на Макрон през 2022 г. По думите на Филип в момента безработицата е на най-ниското си ниво от 10 години насам, а инвестициите са най-високите за последните 12 години.

Филип изрази увереност, че ще се постигне консенсус за разрешаване на инвитро оплождане за лесбийски двойки.

Източник: dnevnik.bg