Френското правителство е сключило споразумение с големите търговци на дребно

...
Френското правителство е сключило споразумение с големите търговци на дребно
Коментари Харесай

Големите френски супермаркети склониха временно да замразят цените

Френското държавно управление е сключило съглашение с огромните търговци на дребно за ограничение на цените на основна част от питателните артикули. Мярката се вкарва за три месеца с алтернатива да бъде продължена, а задачата ѝ е да помогне на потребителите при понасянето на инфлационния напън.

Веригите супермаркети са се съгласили да намалят цените на необятна гама хранителни артикули „ до най-ниското допустимо равнище “, сподели министърът на финансите Бруно Льо Мер, представен от France24. Изборът кои продукти да влязат в кошницата с понижения ще бъде по убеждение на самите търговци.

Министърът назова идния интервал от април до юни „ антиинфлационно тримесечие “. Разходите по самодейността ще бъдат поети от търговците на дребно, като се чака да възлязат на „ няколкостотин милиона евро “, сподели още той.

Стъпката идва на фона на инфлация при питателните артикули от 14,5% през февруари на годишна база, по данни на националния статистически институт INSEE.

Повечето огромни търговски вериги се включиха в диалозите с държавното управление и одобриха да вземат участие в самодейността, в това число Carrefour и Casino. Пазарният водач Leclerc обаче остана настрани.

„ Предпочитам да бъдем по-евтини във всички области “, съобщи основният изпълнителен шеф Мишел-Едуар Леклерк. Той обърна внимание, че съглашението може да „ сътвори усещане, че търговците на дребно ще компенсират това (б.р. – понижените изкуствено цени), като таксуват повече за другите си артикули “.

Някои потребителски асоциации също се изрекоха скептично за „ антиинфлационната “ самодейност, която идва в навечерието на следващия ден на всеобщи митинги и стачки против проектите на държавното управление да реформира пенсионната система на Франция.

„ Без никакви закрепени правила за цените, по този начин наречената „ понижена цена “ в действителност може да бъде просто нормалната цена “, съобщи пред AFP Оливие Андрау от асоциацията UFC-Que Choisir.

Но Льо Мер посочи, че определените артикули ще би трябвало да бъдат маркирани с логото на „ антиинфлационно тримесечие “, включващо цветовете на френското знаме. Ще има инспекции на място, с цел да се подсигурява, че търговците на дребно не притискат доставчиците си, с цел да компенсират дефицита на доходи, сподели още министърът.

Той съобщи също, че през идващите месеци държавното управление ще стартира да тества система за „ чекове за храна “ за фамилии с ниски приходи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР