Френското Национално събрание одобри днес плановете на президента Еманюел Макрон

...
Френското Национално събрание одобри днес плановете на президента Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Националното събрание одобри ваксинационния пропуск на Макрон

Френското Национално заседание утвърди през днешния ден проектите на президента Еманюел Макрон за въвеждане на имунизационен пропуск, който е умислен да помогне за справяне с разпространяването на новия коронавирусен вид Омикрон, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало след бурни диспути, предизвикани от коментара на Макрон, че желае да направи толкоз сложен живота на неимунизираните, като затрудни достъпа им до обществени места, тъй че в последна сметка да бъдат принудени да си бият инжекция.

Според мнозина френският президент е употребявал напълно целеустремено недодялан език, с цел да извлече политически изгоди от засилващото се публично неодобрение против тези, които отхвърлят да си слагат ваксина - броени месеци преди изборите, на които ще се бори за втори мандат на поста.

По публични данни над 90 % от французите, навършили 12 години, са изцяло имунизирани против ковид.

Долната камара на френския парламент утвърди рано тази заран законопроекта, предусещащ въвеждане на имунизационен пропуск, след траяло цяла нощ съвещание с 214 гласа " за " при 93 " срещу ". Много от съперниците бяха депутати от крайната десница и левица.

Сега законопроектът ще бъде прегледан от Сената преди финалното гласоподаване в Националното заседание.

Хората във Франция от няколко месеца би трябвало да показват доказателство, че са имунизирани, или негативен тест за причиняващия инфекциозното заболяване нов ковид, с цел да получат достъп до кината, кафенетата и други обекти и с цел да пътуват с трен. Но поради скока на инфекциите, провокиран от разновидностите Делта и Омикрон, държавното управление реши да отстрани опцията за показване на негативен тест.

Ваксинационният пропуск ще се изисква от тези, навършили 16 години, а не както бе планувано в началото - от тези над 12-годишна възраст.

Рекордните над 332 000 нови случая на короновирус са регистрирани за денонощие във Франция по данни на здравното министерство, съобщи Ройтерс.

Малко по-рано министърът на опазването на здравето Оливие Веран сподели пред Народното събрание, че се чака здравните управляващи да оповестят за към 335 000 инфектирани за денонощието.

Вчера също беше регистриран връх в страната - 271 686 нови инфектирани за денонощие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР