Френско-тунизийският моден дизайнер Азедин Алая почина на 77-годишна възраст. Той

...
Френско-тунизийският моден дизайнер Азедин Алая почина на 77-годишна възраст. Той
Коментари Харесай

Загубихме един от емблематичните дизайнери на 20 в.

Френско-тунизийският фешън дизайнер Азедин Алая умря на 77-годишна възраст.

Той пробива в света на модата през 80-те години на предишния век .

Алая става атипична фигура на модата в Париж - дефилетата му са отвън рамките на седмиците на модата и не се отличават с впечатляваща режисура.

Той основава едни от най-бляскавите вечерни рокли, носени в Холивуд.

Известен е като огромен познавач на женската хубост и извивки и всичките му модели акцентират точно изящните женски форми.

Сред неговите правилни фенове са супермоделът Наоми Кембъл , която е негово изобретение и дълго време - негово протеже, някогашната първа дама на Съединени американски щати Мишел Обама , както и Мадона, Марая Кери, Лейди Гага, Виктория Бекъм, Риана Ким и Кортни Кардашиян и доста други.

Алая е роден в семейство на тунизийски фермери през 1940 година Завършва статуя в учебното заведение по изкуства в столицата Тунис и след това работи като асистент в шивашко ателие в един от бедните й квартали. През 50-те години се мести в Париж, където работи за марки като „ Диор “ и „ Ги Ларош “, преди да стартира независимата си кариера.
 Алая Getty/Guliver
Той става прочут с изкусителни тоалети, подчертаващи женските форми. През годините негови вдъхновения са били френската певица и актриса Арлети, холивудската икона Грета Гарбо и певицата и актриса от Ямайка Грейс Джоунс. През 2000 година Алая подписва контракт за взаимна работа с „ Прада “, само че го приключва седем години по-късно, с цел да се причисли към швейцарската марка за първокласни артикули „ Ришмон “.

Преди няколко години, когато беше премиерата на парфюма на Алая, в България дойде специфична книга с черни корици, в които български фешън редактори можеха да напишат приветствие до дизайнера. Edna.bg също насочи тогава, дори на френски, своя привет към дизайнера за новото му начинание.

Организаторите тогава ни увериха, че Азедин се отнася с извънредно внимание към феновете си и чете всичко, което получава от тях. Така че даже за момент, въпреки и задочно, сме били част от света на огромния дизайнер.

Вижте в галерията дребна част от звездите, носили тоалети на господин Алая през годините >>>
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР