Френско-швейцарският режисьор Жан-Люк Годар почина на 92-годишна възраст, съобщава вестник

...
Френско-швейцарският режисьор Жан-Люк Годар почина на 92-годишна възраст, съобщава вестник
Коментари Харесай

Почина бащата на „новата вълна“ във френското кино - режисьорът Жан - Люк Годар

Френско-швейцарският режисьор Жан-Люк Годар умря на 92-годишна възраст, оповестява вестник Liberation. Френският Le Monde също удостовери информацията, оповестява Военновъздушни сили.

Годар стои в основата на едно от най-важните течения в киното на 20 век – Френската нова вълна. Общо режисьорът е снимал повече от 100 кино лентата. Първият пълнометражен филм на Годар „ Без мирис “ (1960) става един от главните знаци на „ новата вълна “ и популяризира младия, 26-годишен артист Жан-Пол Белмондо.

Кадри с ръчна камера от инвалидна количка, изострен монтаж, спонтанни диалози за секс и политика и непрекъснати цитати от кино класики - всичко това притегля вниманието на публиката и критиците.  Голямата популярност идва за  амбициозния режисьор, а след това известният кино критик и притежател на премията " Пулицър " Роджър Ебърт даже назовава " Без мирис " най-хубавият дебют в историята на киното след " Гражданинът Кейн " на Орсън Уелс.  „ Всичко опонира на класическите закони на монтажа “, сподели за този филм режисьорът Андрей Тарковски. " Без мирис " е последван и от филмите " Жената си е жена ", " Да живееш живота си ", " Лудия Пиеро ", " Бандата на новобранците ", които получават огромна популярност.

През 1967 година Годар, дружно с режисьора Жан-Пиер Горен, основават пробна кино асоциация, която те кръщават на руския авангарден режисьор Дзига Вертов. В своя манифест, оповестен през 1967 година, режисьорът изяснява тази стъпка, като споделя, че в края на 60-те години той е бил „ отритнат от естественото кино “, в границите на което към този момент не е „ кадърен да продължи протеста “ и в което на него са гледали като на  „ рокер или анархист “.  

От 80-те години на предишния век Годар се връща няколко пъти в огромното кино, снима повече от 20 кино лентата, само че в никакъв случай не повтаря триумфа, който го съпътства в зората на кариерата му. През 2014 година 84-годишният Жан-Люк Годар показа специфичната премия на филмовия фестивал в Кан с Ксавие Долан, млад режисьор, израснал с лентите на Годар, за кино лентата „ Прощавай, тирада “. Последният филм на Годар, „ Образ и тирада “, излезе през 2018 година За него той получи и специфичната премия на фестивала в Кан.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР