Френско-италианската компания за очила, рамки и оптични елементи EssilorLuxottica, която

...
Френско-италианската компания за очила, рамки и оптични елементи EssilorLuxottica, която
Коментари Харесай

Производителят на Ray-Ban купува GrandVision за $8 милиарда

Френско-италианската компания за очила, рамки и оптични детайли EssilorLuxottica, която създава известния бранд Ray-Ban, се е съгласила да купи холандския търговец на очила GrandVision за към 7,3 милиарда евро, или 8,1 милиарда $. Сделката ще сплоти марката Ray-Bans и консултантските центрове Vision Express под един покрив.

Френско-италианската компания ще заплати най-малко по 28 евро за акция за 77% дял от капиталовото сдружение HAL, притежател на GrandVision. То е ръководено от холандската фамилия милиардери Ван дер Ворн, написа Bloomberg. След приключването на договорката EssilorLuxottica ще бъде задължена да предложи оферта за останалата част от акциите на бизнеса с очила.

Цената е с 33% по-висока от равнището, на което затвориха акциите на GrandVision на 16-ти юли. Акциите на търговеца за очила се оферират от 2015 година, когато е първичното обществено предложение на компанията. Тогава тя е била оценена на 5 милиарда евро.

EssilorLuxottica, която има фирмите за очила Lenscrafters и Pearle Vision в Съединени американски щати, желае да разшири наличието си на световно равнище, като придобие някои европейски вериги за очила. Покупката на GrandVision ще добави към френско-италианската компания още над 7000 магазина с известни марки като Brilleland и For Eyes допълнително от 40 страни.

Компанията има проект да пребори съперниците с ниски цени и като заложи на онлайн търговията.

Сделката бе оповестена, откакто ЕssilorLuxottica надимана прогнозите на анализаторите за първата половина. Компанията е декларирала, че препоръчаната цена за акция може да се усили до 28,42 евро, в случай че договорката не завърши до 12 месеца.

Френско-италианската компания ще употребява мостово финансиране от 8 милиарда евроза покупката, а по-късно възнамерява 2 милиарда евро рефинансиране посредством дълг и личен капитал.

Този ход на компанията идва на фона на разтърсвания в нейното управление. Създадено от обединяването на френската компания Essilor и италианската Luxottica, сдружението е декларирало през май,че ще търси нов изпълнителен шеф. Спорът за този пост е бил сред президента Леонардо дел Векио и вицепрезидента Хуберт Сайнърс.
 Производителят на очилата Ray Ban подписа договорка за €46 милиарда
Производителят на очилата Ray Ban подписа договорка за €46 милиарда

Италианската Luxottica се слива с френската Essilor
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР