Френският вестник „Екип“ излезе на първа страница със заглавие „Обичахме

...
Френският вестник „Екип“ излезе на първа страница със заглавие „Обичахме
Коментари Харесай

„Обичахме се толкова много“

Френският вестник „Екип“ излезе на първа страница със заглавие „Обичахме се толкоз много“, а на фотография са изобразени Дидие Дешан и Тиенри Анри. Двамата съотборници от националния тим на „петлите“, вдигнал международната купа през 1998-ма. Сега те ще се изправят един против различен. Дешан е селекционер на Франция, а Анри – помощник-треньор на Белгия. Един от двата тима ще е на край на Мондиал 2018.

Именно поради това заглавието на „Екип“ е отпратка към италианския филм „Обичахме се толкоз много“ от 1974 година. В него трима другари от Съпротивата се срещат още веднъж напълно инцидентно години по-късно. И сегашното е радикално друго от времето, прекарано дружно.

„Това е необичайно, тъй като той ще бъде на пейката на съперника – сподели Дешан. – Но е човек, който постоянно ще оценявам. Имаме изключителни моменти дружно, само че съм благополучен за него.“

Френският нападател Оливие Жиру показа сходно мнение.

„Тиери Анри е доста значим човек в щаба на Белгия – сподели таранът на „петлите“. – Сигурен съм, че оказва помощ извънредно доста със своите скъпи препоръки. Предпочитам да беше на нашата скамейка, а не на съперника. Ще се гордея да му покажа, че е избрал неверната страна. Странно е да се противопоставяме с него. Това ще бъде специфичен мач.“

Освен в националния, Дешан и Анри бяха съотборници и в „Ювентус“. Те се познават извънредно добре, макар разликата от 9 години сред тях. Франция в никакъв случай не загуби мач, когато двамата играеха един до друг. В 21 дуела записаха 16 победи и 5 равенства. Освен международната купа, Дешан и Анри подвигнаха и европейската през 2000 година. Предател ли е някогашният нападател?

„Не, тъй като това е опция да научи, че би трябвало да се работи под напрежение“, сподели „ динозавърът “ в специалността Арсен Венгер.



А за какво Анри не е част от националния на „петлите“? Защото в никакъв случай не е получавал сходно предложение. Тиери го е заявявал неведнъж.

„Ние загубихме връзка с него“, оправда се Ноел Льо Грате, президент на Френската Футболна Асоциация.

Въпреки че това е първата му работа като треньор, почеркът на Анри е повече от забележим. Зад асистенцията на Ромелу Лукаку против Бразилия стои точно френската легенда. Белгийският нападател спринтира с топката в крайници близо 50 метра, а по-късно подаде на Кевин де Бройне за победния гол над „селесао“.

„Когато бях дете даже не си и помислях да копирам Тиери Анри – означи Лукаку. – Сега имам удоволствието да се изучавам от него всеки ден в националния тим. Аз заставам до една легенда, която ми споделя всичко – по какъв начин да се движа, какво тъкмо да върша и най-много по кое време.“



Резултатът от работата на Анри може да реши и идния полуфинал. Бившият нападател на „ петлите “ ще желае за първи път родината му да загуби. Франция се изправя против една от най-големите си митове.

Предстои един прочувствен конфликт, който може да бъде разказан с единствено с едно изречение. Цитат от италианската трагикомедия от 74-та. „Искахме да променим света, само че той промени нас“.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР