Френският в. Монд привлича вниманието към похода в подкрепа на

...
Френският в. Монд привлича вниманието към похода в подкрепа на
Коментари Харесай

Противоречията около Brexit може да доведат "жълти жилетки" във Великобритания

Френският в. " Монд " притегля вниманието към похода в поддръжка на Брекзит, проведен от Найджъл Фараж, някогашен водач на ЮКИП (Партията за самостоятелност на Обединеното кралство), която имаше водеща роля за триумфа на референдума през 2016 година за излизане на Англия от Европейски Съюз, като прави аналог с френското придвижване на " жълтите жилетки ". " Ако Брекзитът не се състои, ще забележим хората да излизат на улиците и да вършат същото като тях ", предизвестява Ричард Тайс, предприемач, непосредствен до Фараж, представен от в. " Монд ". 

Включилите се в похода на Фараж поддръжници на Брекзита следят с огромно терзание " окопната война " в английската Камара на общините, довела до поддръжка за удължение на периода на Брекзита. Очаква се английската премиерка Тереза Мей да предложи на депутатите да гласоподават за трети път за постигнатото съглашение с Брюксел. Тя заплашва също, че в случай че те го отхвърлят, ще изиска огромно увеличение на периода за напускането на Европейски Съюз - което съдържа риска, че Брекзитът може в никакъв случай да не се състои. Участващите в митинга в поддръжка на излизането от Европейски Съюз се усещат предадени както от Лондон, по този начин и от Брюксел, отбелязва в. " Монд ".
През уикенда английското държавно управление правеше всичко по силите си, с цел да убеди депутатите в националния парламент да поддържат постигнатото от Мей съглашение на гласуването, което може да се състои още на следващия ден, написа английският в. " Гардиън " в публицистична публикация. Водят се рисковани договаряния, изключително от страна на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), само че има ясни признаци, че премиерката още веднъж пробва да наложи своя метод към Брекзита.

Тя може да си разреши това единствено поради решенията, признати от английските депутати във вторник и сряда предходната седмица. Те се опълчиха на Брекзит без съглашение, поддържаха удължение на периода за договарянията и единствено два гласа не им стигнаха за вдишване на контрола над процеса на овакантяване на Европейски Съюз. С това депутатите сътвориха опция за реализирането на голям брой благоприятни условия, в това число доста по-мек вид на Брекзита и втори референдум. Премиерката залага, че депутатите от нейната партия ще се уплашат от тази нова неустановеност задоволително, че да поддържат нейната позиция. Особени терзания провокира фактът, че Европейски Съюз може да настои на присъединяване на Англия в изборите за Европейски парламент в подмяна на съвсем неизбежното удължение на периода за договарянията. След седмици, в които без терзания гласоподаваха срещу постигнатото от Мей съглашение с Брюксел, даже твърдите поддръжници на излизането на Европейски Съюз са подложени на напън да не рискуват всичко - и част от този напън идва от личните им гласоподаватели, а не от водачите на Консервативната партия.
За мнозина депутати позицията на ДЮП ще бъде от решаващо значение, отбелязва " Гардиън ".
Всичко това води до три извода. Първият: натискът от съперниците на напускането на Европейски Съюз и поддръжниците на " мекия " Брекзит има резултат. Техните сили имат превес, те имат по-добри причини, по-устойчива поддръжка и в последна сметка, по-голямо въздействие.

Вторият извод е, че тези събития можеха да бъдат планувани. Националното разделяне по въпроса за Брекзита изискваше взаимни отстъпки и правене на избори, изключително във връзка с единния пазар и митническия съюз, които Лондон трябваше да се стреми да резервира. Парламентът стартира да възвръща салдото, който методът на премиерката се стреми да унищожи.
Третият извод е, че всичко това ще продължи. Дори в случай че Мей успее да убеди депутатите да поддържат съглашението с Брюксел, това няма да бъде краят: то се отнася до напускането на Европейски Съюз, само че следва да бъдат контрактувани бъдещите връзки. Фанатиците от нейната страна желаят те да бъдат минимални, поддръжниците на единството на Англия се нуждаят от мощни връзки. Процесът на Брекзита се проваля, на първо място тъй като той е неприятна концепция и в този момент от ден на ден хора го виждат. Независимо дали ще завоюва гласуването, Мей е на път да загуби разногласието, акцентира в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Тези от нас, които постоянно са считали, че Брекзитът е неприятна концепция, в този момент би трябвало да са удовлетворени. Но ние не сме, или най-малко аз не съм ", написа Робърт Самюълсън, създател на публикация във в. " Вашингтон пост ". " Причината е явна. Много от нещата, които се страхувахме, се случиха или може да се случат. Още по-лошо е това, че следствията не са лимитирани до границите на Англия ", акцентира той.

Дори груба оценка на позициите на огромните центрове за разбори във Вашингтон демонстрира - не изключително изненадващо - че множеството от тях считат, че Англия е изправена пред мрачни стопански вероятности.
Макар че страните от Европейски Съюз също биха изгубили прочут експорт към Англия, техните загуби биха били надалеч по-малки от тези на английския експорт към континента. Следователно те могат да бъдат обезщетени надалеч по-лесно със усилване на износа към други страни, се споделя в отчет на Института за интернационална стопанска система " Петерсън ".

Британските загуби не са чисто теоретични - някои компании към този момент афишират, че стопират производството си във Англия, а банки реалокират финансови активи от офиси в Лондон към континента. Има съществени опасения, че Лондон ще загуби обичайна си позиция на водещ финансов център. В същото време хаосът, объркването и несъгласията в напъните на английския парламент да откри постоянна политика за Брекзита евентуално подкопават съществено доверието в политическата система на страната и способността й да притегля вложения.
По-големият и по-голям въпрос е за бъдещето на международната комерсиална система. Резултатите от Брекзита са единствено дребна част от по-голям въпрос. Разпада ли се международната комерсиална система, изграждана през последния половин век? Или проблемите са просто краткотрайни? Историята чака отговор, акцентира в. " Вашингтон пост ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР