Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни

...
Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни
Коментари Харесай

Френският сенат призова за признаване на независим Нагорни Карабах

Френският Сенат прикани с резолюция държавното управление да признае Република Нагорни Карабах, съобщи Франс прес.

Резолюцията, която е чисто целесъобразна и с нищо не задължава държавното управление, бе призната с 305 гласа "за ", един "против " и 30 "въздържали се ". В горната камара на френския парламент превес има дясната съпротива.

В признатия текст "се осъжда военната експанзия на Азербайджан, осъществена с поддръжката на турските управляващи и на задгранични наемници, и се желае неотложно евакуиране " на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, завладяни след 27 септември.

Френското държавно управление "е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко допустимо за незабавното обновяване на договарянията за трайно решение на спора, което обезпечава възобновяване на границите от 1994 година "

Правителството е приканено също да подсигурява отбраната на локалните поданици посредством разполагане на интернационалните мироопазващи сили и да обезпечи филантропична помощ на цивилното население, както и "да изиска интернационално следствие на осъществените в Нагорни Карабах военни закононарушения и да реши всички дипломатически последствия от изиграната от турските управляващи роля ".

Премиерът на Армения Никол Пашинян дефинира резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я назова провокация, съобщи ТАСС. "Френските арменци явно необятно употребяват тематиката на спора за предизборни цели ", съобщи министерството.

Парламентът на Азербайджан прикани за изключване на Франция от Минската група на ОССЕ, на която тя е съпредседател дружно с Русия и Съединени американски щати. Това се показва в признато през днешния ден изказване на законодателния орган в отговор на резолюцията на френския Сенат.

Турското министерство на външните работи осъди резолюцията, съобщи турската частна телевизия НТВ. В огласено от министерството изказване се показва, че резолюцията опонира на главните правила на интернационалното право и справедливостта.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР