Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни

...
Френският Сенат призова с резолюция правителството да признае Република Нагорни
Коментари Харесай

Френският Сенат предлага да бъде призната Република Нагорни Карабах

Френският Сенат прикани с резолюция държавното управление да признае Република Нагорни Карабах - сепаратистката област в Азербайджан с арменско болшинство, която до наскоро бе разтърсвана от кървясъл спор, съобщи Франс прес.

Резолюцията, която е чисто целесъобразна и с нищо не задължава държавното управление, бе призната с 305 гласа "за ", един "против " и 30 "въздържали се ". В горната камара на френския парламент превес има дясната съпротива.

В признатия текст "се осъжда военната експанзия на Азербайджан, осъществена с поддръжката на турските управляващи и на задгранични наемници, и се желае неотложно евакуиране " на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, завладяни след 27 септември.

Френското държавно управление "е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко допустимо за незабавното обновяване на договарянията за трайно решение на спора, което обезпечава възобновяване на границите от 1994 година "

Правителството е приканено също да подсигурява отбраната на локалните поданици посредством разполагане на интернационалните мироопазващи сили и да обезпечи филантропична помощ на цивилното население, както и "да изиска интернационално следствие на осъществените в Нагорни Карабах военни закононарушения и да реши всички дипломатически последствия от изиграната от турските управляващи роля ".

Премиерът на Армения Никол Пашинян дефинира резолюцията на френския Сенат като историческо решение, а азербайджанското външно министерство я назова провокация, съобщи ТАСС. "Френските арменци явно необятно употребяват тематиката на спора за предизборни цели ", съобщи министерството.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР