Френският сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" препечата карикатурите си на ислямския

...
Френският сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" препечата карикатурите си на ислямския
Коментари Харесай

Шарли ебдо препечата карикатурите си на Мохамед в навечерието на делото за атентата

Френският язвителен седмичник "Шарли Ебдо " препечата карикатурите си на ислямския оракул Мохамед, които го трансфораха в цел на джихадисти, преди на следващия ден да стартира процесът за атентата против вестника от януари 2015 година, съобщи Франс прес.

"Никога няма да се предадем. Никога няма да се откажем ", съобщи шефът на изданието Рис в новия брой, който още веднъж разгласява фамозните карикатури на корицата си.

Той ще се продава по павилионите от на следващия ден, само че е наличен онлайн от през днешния ден по обяд, часове преди началото на процеса на съучастниците на джихадистите, които на 7 януари 2015 година убиха редица членове на редколегията на вестника.

Дванадесетте карикатури в началото бяха оповестени в датския вестник "Юландс постен " на 30 септември 2005 година, а по-късно от "Шарли Ебдо " през 2006 година На тях пророкът Мохамед е изобразен с бомба вместо чалма или въоръжен с нож до две забулени в черно дами.

Освен датските карикатури вестникът препечатва и подигравка на Мохамед на художника Кабю, който е измежду жертвите на джихадисткия атентат.

"След януари 2015 година доста пъти са ни молели да публикуваме и други карикатури на Мохамед. Винаги отказвахме, не тъй като е неразрешено, законът ни го разрешава, а тъй като трябваше да има подобаваща причина, с цел да го създадем, смислена причина, която да способства за дебата. Стори ни се належащо да препечатаме карикатурите в седмицата, когато стартира процесът за атентатите от януари 2015 година ", се споделя в публицистична публикация на "Шарли Ебдо ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР