Френският производител на цимент Lafarge ще плати близо 780 млн.

...
Френският производител на цимент Lafarge ще плати близо 780 млн.
Коментари Харесай

Lafarge се призна за виновна, че е плащала на "Ислямска държава"

Френският производител на цимент Lafarge ще заплати близо 780 млн. $ санкция в Съединени американски щати, откакто се призна за отговорен в скрит план за даване на материална поддръжка на " Ислямска страна " и фронта " Джабхат ан Нусра " (ANF), оповестени от Съединени американски щати за терористични организации. Lafarge и дъщерната компания Lafarge Cement Syria (LCS) S.A. са плащали на " Ислямска страна " (ИДИЛ) и ANF през 2013 и 2014 година в подмяна на това заводът й в Сирия да работи. По този метод заводът си е обезпечил доходи към 70.3 млн. $, оповестява в изказване Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Общата сума, която компания ще би трябвало да заплати, е 777.8 млн. $.

В изказването се споделя, че от май 2010 година до септември 2014 година Lafarge, посредством LCS, е оперирала циментов цех в региона Джалабия в Северна Сирия, издигнат за 680 млн. $. След началото на гражданската война в страната Lafarge и LCS договарят съглашения, съгласно които заплащат на въоръжените групировки, с цел да пазят чиновниците на LCS, да обезпечават продължение на активността на завода и да получават икономическо преимущество пред съперниците си на сирийския пазар на цимент.

Ръководителите на компанията са купували първични материали от снабдители, следени от ИДИЛ; плащали са месечни " дарения " на въоръжени групи, в това число ИДИЛ и ANF, с цел да могат чиновниците, клиентите и доставчиците да минават през контролно-пропускателните пунктове, построени към завода. В подмяна на това съглашение фирмите са очаквали ИДИЛ да предприеме дейности против техните съперници, като спре продажбата на вносен турски цимент в регионите под контрола на групировката или като наложи налози върху конкурентния цимент, което ще разреши на LCS да увеличи цените, на които продава своите строителни материали, изясняват от правосъдното министерство.
Реклама
" Обвиняемите са превели близо 6 млн. $ под формата на противозаконни заплащания на две от най-известните терористични организации в света - ИДИЛ и ANF в Сирия - в миг, в който тези групировки са правили жестокости над почтени цивилни жители в Сирия и са подготвяли проекти за нанасяне на щета на американците ", съобщи асистент основният прокурор Матю Г. Олсен от Отдела за национална сигурност на министерството.
Френско следствие
През май френски съд удостовери обвиняванията в съучастничество в закононарушения против човечеството против Lafarge. Делото още веднъж е било обвързвано със сирийския цех, който компанията поддържа отворен повече от три години след началото на гражданската война през 2011 година Апелативният съд в Париж удостовери и обвиняванията в застрашаване на живота на други хора, откакто се твърди, че Lafarge е превела 13 млн. евро посредством сирийското си поделение на няколко въоръжени групировки, в това число ИДИЛ, оповестява Financial Times.

" Изразяваме изрично противоречие с решението на Апелативния съд да резервира съучастието в закононарушения против човечеството в обсега на следствието на Lafarge S.A. ", декларират от Holcim Group, която се сплоти с Lafarge през 2015 година Компанията възнамерява да апелира решението пред Върховния съд на страната.
Свързани публикации Новите закани, които дебнат от Афганистан 2 септември 2021, 12:49 Ден първи от ръководството на талибаните 31 август 2021, 16:02 Макрон поде борба в отбрана на секуларизма 6 ноември 2020, 11:27 Турция на три континента 15 октомври 2020, 10:49 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР