Френският производител на автомобили Renault може да фалира, ако не

Френският производител на автомобили Renault може да фалира, ако не ...

Renault пред реален риск от фалит.


Френският производител на автомобили Renault може да фалира, ако не получи финансова помощ в скоро време, предупреди финансовият министър на Франция Бруно Льо Мейр, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че френският завод на Renault във Флинс не трябва да се затваря и че компанията трябва да се опита да запази колкото се може повече работни места във Франция, като в същото време трябва да се стреми да остане конкурентоспособна.

"Да, Renault може да изчезне", каза Льо Мейр.

Той добави, че председателят на Renault Жан-Доминик Сенард работи усилено по нов стратегически план и има подкрепата на френското правителство. Льо Мейр също каза, че все още не е подписал заема от 5 милиарда евро (5,5 милиарда долара) за Renault и че дискусиите продължават.

Правителството последователно казва, че френските производители на автомобили трябва да върнат по-голяма част от производството си във Франция в замяна на държавната подкрепа и че иска от компании като Renault да разработят "по-екологични" автомобили с ниско ниво на замърсяване.

Renault е партньор с японските компании Nissan и Mitsubishi Motors, а съюзът трябва да обяви преработена стратегия на 27 май. Nissan обмисля да съкрати 20 000 работни места от световната си работна сила, като се съсредоточи върху Европа и развиващите се страни, тъй като японският автомобилен производител се бори да се възстанови от последствията, причинени от пандемията.

Източник: manager.bg