Френският президент осъди снощи бруталната атака на Русия срещу Украйна,

...
Френският президент осъди снощи бруталната атака на Русия срещу Украйна,
Коментари Харесай

Макрон става все по-критично настроен към Путин

Френският президент осъди нощес " бруталната офанзива " на Русия против Украйна, съобщи Асошиейтед прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6692
Той дефинира съветската инвазия в прилежащата страна, почнала на 24 февруари, като империалистическо, реваншистко нарушаване на интернационалното право.

Френският президент разкритикува съветския си сътрудник Владимир Путин броени часове откакто организира телефонен диалог с него през вчерашния ден. Основна тематика бе обстановката към Запорожката АЕЦ. Русия, която окупира при започване на март най-голямата атомна електроцентрала в Европа, и Украйна се упрекват взаимно в обстрел на обекта.

Макрон, който постави огромни старания да предотврати нашествието, само че без триумф, и дълго време изтъкваше значимото значение на разговора с Путин, става все по-критично надъхан към него, с проточването на войната, отбелязва АП. Това бе 20-ият диалог сред двамата тази година, само че първият от три месеца.

Енергийната и икономическата рецесия, провокирана от спора в Украйна, не е завършила, предизвести френският президент и прикани своите сънародници да се съгласят да платят " цената на нашата независимост и полезности ".

Откакто Владимир Путин стартира своята брутална офанзива против Украйна, войната се завърна на европейска земя, на няколко часа път (със самолет) от нас, сподели Макрон в тирада, отдадена на 78-ата годишнина от десанта на съюзническите сили в окупираната от нацистка Германия Южна Франция.

Френският президент разкритикува съветския си сътрудник, че се пробва да наложи своята " империалистическа воля " на Европа, призовавайки " призраците на духа на отмъщението " в " крещящо нарушаване на (териториалната) целокупност на страни ".

По-рано през вчерашния ден Макрон приказва повече от час с Путин по телефона. Той го прикани да одобри изискванията на Украйна, с цел да разреши на инспектори от Международната организация за атомна сила да посетят Запорожката АЕЦ, на фона на засилващите се опасения на интернационалната общественост за сигурността на централата, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР