Френският президент Макрон заяви, че след срещата на върха и

...
Френският президент Макрон заяви, че след срещата на върха и
Коментари Харесай

Макрон: За да се даде ясна перспектива на региона, трябва ЕС да се реформира


Френският президент Макрон съобщи, че след срещата на върха и работната вечеря, водачите са имали доста сериозна и значима среща, отдадена на Иран и търговията.

„ Те са проби за суверенитета на Европа. Те ще ни дадат опция да преценим дали можем да имаме суверенни решения и стратегически избор, дали можем да решаваме сами, без да сме подвластни от който и да било”, сподели Макрон.

„ Позициите, които взехме, както във връзка с Иран, по този начин и във връзка с търговията, бяха доста ясни и мощни. Никакви задълбочени договаряния и диалози не могат да се състоят със Съединени американски щати, без да се реализира цялостно и непрекъснато освобождение от митата. Ако американците желаят да съблюдават многостранните правила и да преглеждат европейците като съдружници, ние можем да работим и по тематики, които са свързани с промяната на СЗО и тематики, по които приказвах предходната седмица. Ако ли не, Европа, която съблюдава разпоредбите на 100, ще отговори в отбрана на своите интереси”, акцентира Макрон.

„ Аз мисля, че такава е и тематиката, която имаме единствено, че в друг подтекст с Иран, а точно още веднъж във връзка със суверенитета на Европейски Съюз. В рамките на диалозите ни и срещата, последвана от среща с Германия и Англия и срещата организарана от госпожа Могерини, потвърдихме европейската воля да запазим изгодите от съглашението, в това число за Иран, и по този начин да защитим законните ползи на нашите предприятия”, сподели президентът.

„ Ние удостоверяваме съглашението от 2015-та, само че както Франция предложи през септември 2017-та в Организация на обединените нации, да разтеглим диалозите за нуклеарната активност на Иран след 2025-та, надлежно дейностите свързани с балистичните ракети, както и районната активност на Иран в района. Тези тематики предстоят, започнахме да приказваме с тях на равнище министри в границите на двата диалога, които имах с президента Рохани. Именно на тази основа, Европа ще продължи да реализира прогрес. Европейска комисия предложи благоприятни условия, с цел да напреднем бързо. Така да вземем за пример регламентът обвързван с блокирането, а също по този начин и поддръжка от Европейска инвестиционна банка. Предложения, които подкрепихме, с цел да изпълним бърз прогрес. Тези активност имат интерес освен в иранския подтекст, само че аз мисля, че те са нужни, с цел да можем да изградим стопански и политически суверенитет”, акцентира френският водач.

„ Европа би трябвало да бъде обединена и мощна в границите на рецесии и напрежение, да продължи и дневния си ред, обвързван с промяната в региона на цифровизацията, както и нововъведенията. Мисля, че водихме диалози, които се базират на френско-немско предложение. Има доста благоприятни условия за финансиране, които бяха направени. Тези оферти, които аз направих в речта ми в Сорбоната, бяха обект на френско-немски компромис и през днешния ден са подкрепени от всички държави-членки и Комисията, която реши, с цел да приложи такива ограничения, да стартира с използването на пробен механизъм в границите на бюджетната рамка”, сподели Макрон за цифровизацията.

„ Днес имахме дълга полемика, която бе обвързвана със Западните Балкани. По тази тематика до последно водихме ясни и точни диалози с всички страни, като някои са в развой на договаряния, а други се надяват на такива. Темите бяха свързани със сигурността и свързаността. Много съответни тематики, които Франция поддържа, както във връзка с цифровата досегаемост, насърчаване на инфраструктури с Балканите, също по този начин насърчаване и на съответни начинания свързани със сигурността и битката с престъпността. Много от тематиките бяха вписани през днешния ден в общ дневен ред и ще бъдат доразвити през юли в границите на срещата на върха в Лондон, отдадена още веднъж на Западните Балкани. Искам да съм явен във връзка с позицията на Франция за Западните Балкани. Позиция, която се вписва в европейския план, която поддържа Франция през днешния ден, а точно да имаме по-суверенна и единна Европа. По-суверенна Европа допуска да поемем и конкретизираме вероятността обвързвана със Западните Балкани”, съобщи Макрон.

„ Това е район, който е включен в границите на границите на Европейски Съюз и е обект на доста напрежение и напън. В резултат на историята си би могъл да се обърне или към Русия, или към Турция. В наш интерес е и в наша отговорност и това ще ни помогне да изградим европейски суверенитет, е да свържем Западните Балкани с Европейски Съюз. Да го създадем ясно и мощно. На второ място, това не може да стане за сметка на единството на Европейски Съюз. Ако стартираме развой на разширение, без каквато и да била причина, без каквото и да било изискване, няма да бъде съществено, по тази причина желая да съм явен, като посоча, че ни е належащо да работим като отчитаме рестриктивните мерки на всеки един от нас. На първо място, да дадем такава европейска вероятност, за каквато приказваме и да възнаградим ръководителите, които поставят старания и това оказва помощ за трансформиране в техните страни. През последния месец има удостоверение за това от редица страни. Мисля за Сърбия и Черна гора, които към този момент работят в границите на процедура, само че също по този начин за Македония и Албания, които се надяват. Не можем да отворим нова процедура по разширение без изискване, а точно битката с корупцията, а също по този начин и миграционните въпроси”, акцентира той.

„ Аз мисля, че това е въпрос, който е доста сериозен и това изискуем от позиция на уважението на тези страни, които желаят да се причислят към нас. Да има ясни условия, които ще бъдат разисквани в границите на съвета през юни. Мисля, че този развой не може и не би трябвало да доближи до резултат, като имам поради присъединението на едни от тях и разширението, преди Европейски Съюз да се е реформирал. Европейски Съюз през днешния ден е 28, а на следващия ден 27, не знае да взема задоволително стратегически и мощни решения, с изключение на когато това се постанова от събитията. Ако желаеме да имаме по-единен и по-силен Европейски Съюз, би трябвало да го модернизираме, както и Еврозоната. За мен това е причина за всякакво в допълнение разширение и надлежно присъединение. Без да чакаме би трябвало да засилим съдействията си в региона на сигурността, свързаността и инфраструктурата. Желая да работя по този дневен ред с всички държави-членки на Европейски Съюз и в границите на двустранните връзки със страните от Балканите. Такъв мощен Европейски Съюз – зад него желая да застана. Искам да благодаря на българското председателство, на ръководителя Бойко Борисов освен за организирането на тази среща, само че също по този начин и за положителната организацията на диалозите, срещите ни и за всичко, което направи българското председателство още през цялото време по тематики, които реализираха прогрес. Доказателство за това е работата ни по отношение на Западните Балкани, само че ние сме на път да завършваме миграционните въпроси, а също и въпросите за Еврозоната, това което постигнахме по отношение на командирования труд също го изискуем на българското председателство”, заключи Макрон.

На въпрос дали Макрон може да се ангажира с съответни дати за влизането на България в Шенген, той съобщи, че е приказвал с премиера Борисов по разнообразни тематики, които са значими за страната ни.

„ В рамките на това и аз съм поел задължения. Първата тематика, която споменавате е пакетът „ Мобилност”, която е доста сензитивна и аз бих желал да реализираме взаимни отстъпки по нея в идните месеци. Франция е поела задължения в тази област. Аз мисля, че тази промяна бе нужна, надлежно България се ангажира доста съществено. Ние сме удобно въодушевление към определянето на правила, като отчитаме спецификата на сухопътния превоз в България. През идните седмици мисля, че ще намерим такава опция, тъй че да завършваме през септември тази тематика, а точно да реализираме уравновесено съглашение, което да докара до добра обществена протекция, както и обективна конкуренция. Мисля, че от позиция на календара това ще се случи към септември”, сподели Макрон.

„ Що се отнася до Шенген доста работа бе осъществена и тя е приета. Искам да поздравя качеството на отбрана на българските граници. Остават да се водят механически диалози сред министрите и през юни би трябвало да обсъдим актуалното действие на Шенген и на Дъблин. Мисля, че няма да е отговорно, нито добре за България и актуалните членки, да се бърза с задължения, при все, че сме в развой на смяна. Бих желал да спазим периодите, които сме си определили, а точно да реформираме Шенген, регламента „ Дъблин” доникъде на годината, както и всичко обвързвано със свободното придвижване на хора и надлежно миграционните правила, с цел да можем да водим спокоен спор обвързван с присъединението на България към това пространство. Накрая, що се отнася до Еврозоната, имаме механизъм IRM – това е предверието, в случай че България извърши критериите, а през днешния ден наподобява, че тя ги извършва. Франция желае България да може да се причисли към IRM II, а по-късно да влезе в банковия съюз, което ще даде опция да се следи чудесно банковата система на България. Работата, която ще бъде осъществена идните седмици с ЕЦБ и нейните чиновници, мисля, че за мен това е доста значимо и бих желал, спазвайки разпоредбите да изпълним прогрес. Днес, базирайки се на анализите всички условия са изпълнени, с цел да може България да се причисли към IRM II по едно и също време с присъединението си към банковия съюз”, акцентира той.

Макрон разяснява и въпроса по какъв начин Европейски Съюз може да помогне на европейските предприятия що се отнася до Иран.

„ Много коментирахме позицията на Франция през последните месеци. Мисля, че Франция от началото на тази рецесия е поемала отговорностите, казвала е нещата и е поемала начинания. За мен най-лошият риск е да не поемаме начинания. Мисля, че направих допустимо най-вече, с цел да можем да запазим оставането в съглашението. Аз мисля, че триумфът на френската дипломация не се мери с това, а с последователността на решенията. Смятам, че нашата роля е да осигурим стабилността и мира в този район. Основният ни интерес не е търговски, не е обвързван с това да вземем позиция в интерес на един или различен лагер в района. Нашият проблем е, че до 2015-та в района имахме нуклеарна мощ, в тази ситуация на Иран, която заплашва сигурността на нашите съдружници. Също по този начин мощ, която има районна надмощие и това е проблем. В този подтекст, съглашението от 2015-та е положително, тъй като дава опция да се подобрят нещата и тъй като дава опция за надзор над нуклеарната активност на Иран. От лятото на 2017-та аз заявих, че това съглашение не е задоволително, макар че Франция го е подписала. Опитах се да убедя американците да трансформират тактиката си и да разширят диалозите си с Иран. Затова във Вашингтон ме чухте, че предложих отварянето на нова рамка за полемики и договаряния. Германия и Англия се причислиха към Франция и всички европейци пазят тази позиция. В този стратегически подтекст, кой е нашият стратегически интерес? А точно да кажем, че това съглашение е стадий и не би трябвало да го изоставяме. Иран се преценява с държание, което съблюдава съглашението. За мен тематиката е геополитическа и обвързвана със стабилизирането на района. Не можем да избираме сред лагерите. Няма да станем съдружници на Иран, като се надигнем против Съединени американски щати. Говорим с всички страни и желаеме да изградим рамка на доверие в района и единствено с това ще избегнем ескалацията. В този подтекст желая да дадем всички гаранции на предприятията, с цел да могат те да продължат активността си в Иран. Говорихме по това, поехме задължения и Комисията подхваща ограничения. Първо, няма да даваме начало на комерсиална война с Иран. Няма да глобяваме американските предприятия на тази тематика. Това не подхожда на геополитическата ни цел. Основната ни цел е да имаме по-широко такова съглашение и то да бъде подписано от Съединени американски щати. Не можем да принудим предприятията да останат. Президентът на Франция не е генералният шеф на „ Тотал”. Това, което искам предприятията да имат гаранции, да останат или не. Още от началото на подписания от „ Тотал” в Иран имаше и китайски сътрудник. Ако би трябвало да съм явен, ролята ни е да запазим този европейски суверенитет, да тръгнем по този път и да изградим мир в района. Отговорността на президента на Френската република не е да приема решения от името на генералния шеф на „ Тотал” или президента на Съединени американски щати. Непреките последствия от американското решение, моето разбиране е, че те ще благоприятстват съветската и китайската позиции в района. Европа може ли да работи бързо в комерсиалната активност в района. Вижте каква е действителността на френската или европейската стопанска система. Ние имаме партньорство със Съединени американски щати. Те са в противоречие по тези с нас, значи ли това, че би трябвало да скъсаме с тях и да кажем, че ще имаме про-руска или про-китайска позиция. Трябва да отчитаме историята и географията в този район. Да, допустимо е в дълготраен проект китайски и съветски предприятия да имат преимущество на този пазар”, акцентира Макрон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР