Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи ...

Макрон би подкрепил Меркел за наследник на Юнкер начело на ЕК.


Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи германския канцлер Ангела Меркел, ако тя се кандидатира за наследник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пред швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес Макрон каза в отговор на въпрос дали ще подкрепи евентуална кандидатура на Меркел, че не може да говори от нейно име.

"Но ако тя иска това, ще я подкрепя. Разбира се, че ще го направя, на първо място защото смятам, че се нуждаем от някого, който е силен като личност. Европа се нуждае от нови и от силни лица, затова се нуждаем от личности, които да въплъщават тези качества", допълни френският президент.

Макрон и отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск са сред тези, които искат жени да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в ЕК, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия дипломат на ЕС.

"Нуждаем се от паритет", заяви още френският държавен глава.

Досега Меркел е казвала, че ще се оттегли от политиката, след като през 2021 година приключи четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размисли с оглед на големия й опит и ангажираността й към ЕС.

По-рано днес в Брюксел Юнкер, чийто мандат завършва на 31 октомври, беше попитан дали смята, че Меркел би променила решението си и би се кандидатирала за висш европейски пост.

Източник: dir.bg