Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че ще подкрепи
Коментари Харесай

Макрон би подкрепил Меркел за наследник на Юнкер начело на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в изявление, че ще поддържа немския канцлер Ангела Меркел, в случай че тя се кандидатира за правоприемник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Пред швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес Макрон сподели в отговор на въпрос дали ще поддържа възможна кандидатура на Меркел, че не може да приказва от нейно име.

" Но в случай че тя желае това, ще я поддържа. Разбира се, че ще го направя, преди всичко тъй като считам, че се нуждаем от някого, който е мощен като персона. Европа се нуждае от нови и от мощни лица, по тази причина се нуждаем от персони, които да въплъщават тези качества ", добави френският президент.

Макрон и отиващият си ръководител на Европейския съвет Доналд Туск са измежду тези, които желаят дами да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в Европейска комисия, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия посланик на Европейски Съюз.

" Нуждаем се от паритет ", съобщи още френският държавен глава.

Досега Меркел е казвала, че ще се отдръпна от политиката, откакто през 2021 година завърши четвъртият й мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размишления предвид на огромния й опит и ангажираността й към Европейски Съюз.

По-рано през днешния ден в Брюксел Юнкер, чийто мандат приключва на 31 октомври, беше запитан дали счита, че Меркел би трансформирала решението си и би се кандидатирала за върховен европейски пост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР