Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в телефонен разговор с

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви днес в телефонен разговор с
Коментари Харесай

Макрон заяви, че не бива да се допускат външни намеси в Ливан, изрази безпокойството си от ситуацията в Беларус

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през днешния ден в телефонен диалог с иранския президент Хасан Рохани, че не трябва да се позволяват външни намеси в Ливан, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Макрон съобщи това дни след смъртоносната детонация в Бейрут предходната седмица, която предизвика демонстрации против ливанското държавно управление. Френският водач напомни за "необходимостта всички заинтересувани сили да избегнат ескалацията на напрежението, както и каквато и да било външна интервенция, и да поддържат образуването на държавно управление, чиято задача ще бъде да се оправи с изискващата незабавни дейности обстановка " в Ливан, се споделя в изказване на Елисейския замък.

Макрон акцентира също "необходимостта от незабавни дейности в рамките, начертани от Организация на обединените нации на Международната конференция за поддръжка и помощ за Бейрут и за ливанския народ ".

Иран е тясно обвързван с ливанското шиитско придвижване Хизбула, отбелязва Франс прес.

Правителството на Ливан подаде оставка

При диалога си двамата президенти показаха единодушието си да "засилят съдействието " си в битката с пандемията от ковид през идните седмици.

По въпроса с иранското нуклеарно съглашение, подписано през юли 2015 година и от което Съединени американски щати се изтеглиха три години по-късно, Макрон напомни за решимостта си да запази съглашението и да работи за мир в района, като прикани Иран да направи нужното за отбягване на ескалация на напрежението, се споделя още в изказването.

Макрон разиска ливанския въпрос и в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин, като акцентира какъв брой е значимо непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да работят дружно за мир и непоклатимост в Ливан и в целия район, както и да поддържат образуването на държавно управление, което да се оправи с рецесията.

В диалога си с Путин Макрон изрази и "изключително огромното си безпокойствие " във връзка със обстановката в Беларус след преизбирането на досегашния президент Александър Лукашенко. Макрон изрази паниката си по отношение на насилието против жители по време на изборите. Той акцентира нуждата от намиране на пътя на разговора, съобщи Елисейският замък.

Това е първата реакция на Макрон след оповестяването на успеха на Лукашенко с над 80 % от гласовете на изборите в неделя, отбелязва Франс прес.

Френското външно министерство прикани в понеделник беларуските управляващи към "по-голяма въздържаност ", откакто демонстрациите на опозицията бяха белязани от полицейска принуда.

Полицаи в Беларус стрелят по стачкуващи с същински патрони

Макрон и Путин разискаха също и съдействието на страните си в битката против пандемията от ковид, съобщи Елисейският замък. В рамките на това съдействие би трябвало да бъде взето "предвид регистрирането на ваксина от Русия ", съобщи Кремъл в изказване, оповестено след телефонния диалог сред двамата водачи.

Москва посочи също, че продължава подготовката на "възможната аудиенция " на Еманюел Макрон в Русия, която бе обявена в края на юни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР