Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще подкрепи германския канцлер

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще подкрепи германския канцлер
Коментари Харесай

Макрон би подкрепил Меркел, ако тя реши да се кандидатира за висш пост в ЕС

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ще поддържа немския канцлер Ангела Меркел, в случай че тя се кандидатира за правоприемник на Жан-Клод Юнкер на председателския пост в Европейската комисия, съобщи Ройтерс.

В изявление за швейцарската френскоезична телевизия Ер Те Ес Макрон уточни в отговор на въпрос дали ще поддържа възможна кандидатура на Меркел, че не може да приказва от нейно име. " Но в случай че тя желае това, ще я поддържа ", сподели той. " Разбира се, че ще го направя, преди всичко тъй като считам, че се нуждаем от някого, който е мощен като персона. Европа се нуждае от нови и от мощни лица, по тази причина се нуждаем от персони, които да въплъщават тези качества ", добави френският президент.

Макрон и отиващият си ръководител на Европейския съвет Доналд Туск са измежду тези, които желаят дами да заемат два от четирите овакантяващи се тази година висши постове в евроинституциите - председателските в Европейска комисия, Европейския съвет и Европейския парламент и този на първия посланик на Европейски Съюз.

" Нуждаем се от паритет ", съобщи Макрон пред Ер Те Ес.

Германският водач е казвала, че ще се отдръпна от политиката, откакто през 2021 година завърши четвъртият ѝ мандат. Но някои в съюза се надяват тя да размишления предвид на огромния ѝ опит и ангажираността ѝ към Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР