Френският президент Еманюел Макрон заяви, че европейската сигурност не бива

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че европейската сигурност не бива
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: Европейската сигурност не бива да зависи от САЩ

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че европейската сигурност не трябва да зависи от Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес. В тирада в Париж пред френските посланици Макрон сподели, че от европейците зависи да подсигуряват сигурността на Европа и че съдействието в региона на сигурността би трябвало да включва всички европейски страни и Русия, при изискване че има прогрес с Москва по въпроса с Украйна.

Словото имаше за цел да начертае пътна карта за френската дипломация през идната година.

Френският президент показва през днешния ден своята пътна карта, поставяйки Европа в центъра на дипломатическата си активност, девет месеца преди европейските избори, на които той се надява да спре международната вълна на нов напредък на национализма.

Снимка: Reuters

Привърженик на многостранния метод, Макрон ще напомни своите цели за Европейски Съюз: бюджет на еврозоната, Европа на защитата, европейско облагане с налози на огромните компютърни форми и обща политика за мигрантите.

Миналата година френският президент беше приветстван като избавител на Европейски Съюз .

Амбициите му обаче се сблъскаха с инерцията на един съюз на страни с постоянно разминаващи се ползи.

Тези огромни планове се сблъскват с популистки и националистки държавни управления от Източна Европа до Италия, с отхвърли на богатите северни страни да заплащат за останалите, с данъчната конкуренция сред 28-те страни членки и с опасенията от приток на мигранти, без да забравяме сложните договаряния за брекзита.

Дори немската канцлерка Ангела Меркел, която е обичайната съюзничка, беше отслабена от сполетелите я на изборите несполуки.

Макрон стартира мини обиколка в Европа, с цел да търси съдружници .

Снимка: Reuters

Утре той отлита за три дни в Дания и Финландия. За една година той е посетил повече от половината от европейските си сътрудници.

Очаква се през днешния ден Еманюел Макрон да напомни международните си цели: сигурността, битката против тероризма, " международните публични богатства " (климат, обучение, помощ за развиването...) и, в по-национален проект, атрактивността на Франция и на франкофонията.

От предходната година насам " светът се промени доста с възхода на национализма и рецесията на мултилатерализма. Трябва да бъдем още по-динамични, с цел да се пригодим към тези промени ", признават съветници от Елисейския замък.

Прегръдките и целувките не реализираха нищо : американският президент Доналд Тръмп напусна Г-7 и съглашението за иранската нуклеарна стратегия, стартира международна комерсиална война и изиска от Европа огромни суми, с цел да резервира НАТО.

Снимка: Reuters

В самата Европа Унгария, Полша, а в този момент и Италия, водят евроскептична и антимигрантска политика, което принуждава Париж да търси " прогресивна дъга ", с цел да им се опълчи.

" Ако би трябвало да обобщя, в основата са Макрон, Меркел и (Педро) Санчес в Испания, т. е. тези, които си споделят, че пред нас стои европейско бъдеще... и тези, които споделят, че не, би трябвало да се обърнем към самите себе си, тъй като сами ще се оправим по-добре ", в тази ситуация, " Орбан и Салвини ", унгарският министър председател и италианският вътрешен министър, изясни през вчерашния ден Ришар Феран, ръководител на парламентарната група на партията на Макрон.

Това лято десетина страни членки на Европейски Съюз, в това число Франция, Германия и Испания, трябваше да си разпределят незабавно мигранти, които Рим отхвърли да одобри. Дискусиите за основаване на резистентен съгласуван механизъм се сблъскват с отхвърли на Италия, която в петък заплаши да приключи вноските си в бюджета на Европейски Съюз.

Снимка: Reuters

Съзнавайки, че опозицията във Франция желае да трансформира европейските избори през май в " референдум против Макрон ", както към този момент разгласи водачът на придвижването " Непокорна Франция " Жан-Люк Меланшон, Макрон ще би трябвало да покаже също, че интернационалните му старания са от изгода за французите.

" Няма никакво несъгласие сред промените във Франция и интернационалните дейности ", съгласно френското президентство.

Загуба на динамичност

" Европейското досие загуби доста от динамичността си " през последната година, отбелязва Клер Демесмей от немския Институт за външна политика, а Франсоа Есбур, ръководител на Международния институт за стратегически проучвания в Лондон, се пита дали Макрон " ще успее да накара Европа да се раздвижи ", преди да бъдат реализирани огромни взаимни отстъпки до края на 2019 година.

" (Макрон) е единственият водач в Европа през днешния ден, само че (той) не може да бъде водач самичък ", прибавя Есбур. Необходимо е " Франция и Германия да вървят дружно ".

Снимка: Reuters

Ангела Меркел прочее към момента е отслабена от изборния си крах предходната година.

" Ако в средата на 2019 година се установи, че няма метод мастодонтът да тръгне напред, ще има проблем със стратегическата ориентировка на неговия петгодишен мандат ", предизвестява Есбур.

По въпроса за мигрантите и Европа, която пази, " Еманюел Макрон се нуждае от резултати, а освен от упоритости, с цел да има какво до покаже на европейските избори ", акцентира Манюел Лафон-Рапнуй от института за разбори Европейски съвет за външни връзки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР