Френският президент Еманюел Макрон защити днес ударите, които страната му

...
Френският президент Еманюел Макрон защити днес ударите, които страната му
Коментари Харесай

Макрон за ударите в Сирия: Ние се намесихме за честта на международната общност

Френският президент Еманюел Макрон отбрани през днешния ден ударите, които страната му нанесе дружно със Съединените щати и Англия по цели в Сирия, съобщи Франс прес.

" Ние се намесихме за достойнството на интернационалната общественост ", разгласи той пред Европейския парламент в Страсбург. Макрон се аргументира, че интервенцията е била извършена, с цел да бъдат спазени правилата на западния свят.

" Тези удари не вземат решение нищо, само че поставят завършек на една система, с която бяхме привикнали и при която, по някакъв метод, лагерът на правото бе станал лагер на слабостта ", акцентира френският президент.

В събота рано сутринта трите западни сили нанесоха удари по обекти на хипотетичната химическа стратегия на сирийския режим след офанзива на 7 април в Дума, при която има съмнения, че е бил употребен токсичен газ.

Макрон даде обещание Франция да продължи да работи за " инклузивно политическо решение за Сирия, говорейки с всички страни - Русия, Турция, Иран, режима в Дамаск и опозиционните сили ".

Някои евродепутати разкритикуваха френските дейности в Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

" Спрете войната в Сирия " и " Долу ръцете от Сирия ", можеше да се прочете на издигнати от тях плакати.

Европа би трябвало да отбрани своя модел на демократична народна власт пред властническите режими по света и " нелибералните демокрации " в Европейски Съюз, съобщи френският президент Еманюел Макрон, представен от Ройтерс, в тирада пред Европейския парламент.

" Отговорът пред лицето на авторитаризма не е властническа народна власт, а престижът на демокрацията ", съобщи Макрон, намеквайки транспарантно за държавните управления на Полша и Унгария, съобщи Българска телеграфна агенция.

Френският президент прикани за енергична акция преди европейските избори следващата година, в миг, когато блокът е изправен пред провокациите на Брекзита и възхода на национализма, съобщи Асошиейтед прес. Важно е преди тези избори " да проведем либерален, сериозен спор по отношение на това, какво е Европа ", акцентира той пред евродепутатите.

Според френския президент жителите желаят " нов европейски план ", който да дава отговор на техните опасения и терзания в свят, в който съдружници като Съединени американски щати обръщат тил на многостранната търговия и договорите за климатичните промени. Демокрацията е най-хубавият късмет на Европейски Съюз да се бори против възхода на национализма, акцентира той и прикани европейските страни да пазят полезностите на свободата, равенството и многообразието.

" Искам да числя се към едно потомство, което ще е решило да отбрани твърдо своята народна власт. Няма да отстъпя пред никакво въодушевление по властническите режими ", съобщи в речта си френският президент, представен от Франс прес. " Не желая да съм част от потомство на сомнамбули ", добави той.

Макрон предложи и основаването на европейска стратегия за финансиране на общностите, които одобряват и интегрират бежанците, с цел да се избегне дебата за квотите за разселването им в Европейски Съюз.

След речта на Макрон ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи пред евродепутатите, че е разчувствуван от думите на френския президент. " Истинската Франция се завърна ", акцентира Юнкер, представен от Ройтерс.

Председателят на Еврокомисията добави, че Европейски Съюз не е единствено клуб, воден от Франция и Германия, отговаряйки на терзанията, че обичайните водещи страни в Евросъюза имат превъзходство в организацията, съобщи АП. " Европа не е единствено френско-германска. Имаме 28 " страни членки, акцентира той.

Избирането на Макрон за президент на Франция даде нова вяра на Европейски Съюз, само че " Европа е тим ", съобщи Юнкер.

Европейският съюз не би трябвало да приема нови страни членки, до момента в който процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат признати промени, съобщи още френският президент Еманюел Макрон, представен от Асошиейтед прес.

В тирада пред Европейския парламент Макрон означи, че желае да приобщи страните от Западните Балкани към европейския план, само че че времето за тяхното присъединение към момента не е пристигнало.

" Ще поддържа разширение единствено когато първо има задълбочаване (на интеграцията) и промяна на нашата Европа ", даде да се разбере той.

Макрон акцентира, че не желае " Балканите да се извърнат към Турция или Русия ", само че не желае и една Европа, която, при изискване че действа мъчно с 28, а на следващия ден с 27 (страни членки), да... (се окаже) с 30 или 32 (държави), със същите правила ".

Лидерите на Европейски Съюз и Западните Балкани ще се съберат другия месец, с цел да обсъдят бъдещето на нестабилния район, само че на процедура няма късмет някоя западнобалканска страна да получи покана за участие в съюза, отбелязва АП.

Срещата ще се състои в София на 17 май. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР