Френският президент Еманюел Макрон смята, че водещият преговорите за Brexit

...
Френският президент Еманюел Макрон смята, че водещият преговорите за Brexit
Коментари Харесай

Макрон: Мишел Бартние има отлични качества за председател на Европейската комисия

Френският президент Еманюел Макрон счита, че водещият договарянията за Brexit от страната на Европейски Съюз – Мишел Барние би трябвало да заеме най-високата служба в Европейската комисия (ЕК).
„ Без подозрение Мишел Барние е човек с високи качества и той показва това още един път по метода, по който договаря с британците ”, съобщи Макрон пред белгийския вестник Ле Соар, представен от Политико.
Макрон бе запитан дали ще даде своята поддръжка за французина за поста на ръководител на комисията, съобщи БГНЕС.
„ Той е… един от европейските водачи, които имат отлични качества и може да бъде в листата ” на претендентите за висшите позиции в Европейски Съюз.
Макрон даде и образци кои съгласно него са „ значимите критерии ”, на който би трябвало да дава отговор идващият ръководител на Европейската комисия. Сред тях е „ опит на висше държавно равнище или на равнище Европейска комисия ”.
Подобно условие би изкарало от играта Манфред Вебер, водещата кандидатура на Европейската национална партия, защото той в никакъв случай не е заемал сходна служба.
Той би заел позицията на ръководител на Европейската комисия единствено в случай че се приложи системата Шпиценкандидат, която допуска, че Съвета на Европейски Съюз ще избере за поста първия в листата на партията спечелила най-вече места в Европейския парламент. Тази система бе употребена през 2014 година за избирането на Жан-Клод Юнкер. Но от Съвета обявиха, че не могат да бъдат обвързани законово с тази система.
„ Не чувствам връзка с Шпиценкандидат системата ”, съобщи Макрон.
„ Има водачи сред тези претенденти, които имат квалификацията да се кандидатират. Също по този начин има и водачи от Съвета, които могат да бъдат кандидати ” за позицията на ръководител на Европейска комисия.
Макрон бе запитан, с кои негови европейски сътрудници той би се коалирал. Премиерът на Белгия Шарл Мишел, холандският министър председател Марк Рюте и португалският министър председател Антонио Коста са тези, с които френския президент назова и добави, че би желал да построи „ коалиция за напредък с тях в бъдеще ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР