Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да убеди Русия

...
Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да убеди Русия
Коментари Харесай

Темата за Украйна на дневен ред между Макрон и Путин дни преди Г-7

Френският президент Еманюел Макрон ще се опита да убеди Русия да одобри протегната ръка на Украйна за водене на разговор. Това ще стане по време на срещата сред Макрон и Путин този понеделник, дни преди срещата на върха на Г-7, която ще се състои сред 24 и 26 август във френския курорт Биариц, оповестява Агенция Франс Прес.

Макрон, който през 2017. беше хазаин на съветския си сътрудник във Версайския замък, в този момент ще посрещне Путин в лятната президентска резиденция " Форт Брегансон " в Южна Франция. Там той се надява сполучливо да извърши задачата си на медиатор сред Путин и новия украински президент Владимир Зеленски.

Всъщност, Русия бе извадена от по този начин наречената констелация " Г-8 " през 2014 година, откакто анексира полуостров Крим, съгласно интернационалната общественост - изцяло нелегално. Малко по-късно в Източна Украйна избухна война сред държавните сили и подкрепяните от Русия сепаратисти. Досега там, поради военните дейности гибелта си са намерили 13 000 души.

Макрон е мощно угрижен да реализира решение на спора и счита, че избирането на Владимир Зеленски за президент на Украйна дава нов подтик за преустановяване на боевете.

През последните седмици Зеленски на няколко пъти е разговарял с Путин по телефона, като е изявил предпочитание и за персонална среща с него.

" Президентът Зеленски направи оферти, на които ни се коства, че президентът Путин би трябвало да даде насърчаващи отговори ", разгласи френски чиновник, поискал анонимност. Според него " избирането на Зеленски ни дава значително благоприятни условия за маневриране ", добави служителят.

В същото време помощникът на съветския водач по интернационалните въпроси Юрий Ушаков разгласи, че през последните месеци разговорът сред Франция и Русия се е " засилил " и че визитата на Путин е " разумно продължение " на постоянните му контакти с Макрон.

Посредническата роля за мира в Източна Украйна е главен акцент в работата на Макрон, който след встъпването си в служба през 2017 година се стреми да разшири ролята на Франция на интернационалната сцена. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР