Френският президент Еманюел Макрон ще посети Санкт Петербург в четвъртък,

...
Френският президент Еманюел Макрон ще посети Санкт Петербург в четвъртък,
Коментари Харесай

Макрон на историческа среща с Путин: Решават за Иран, Украйна и Сирия

Френският президент Еманюел Макрон ще посети Санкт Петербург в четвъртък, с цел да се срещне с съветския си сътрудник Владимир Путин, с цел да обсъдят нуклеарната договорка с Иран, както и споровете в Сирия и Украйна.
Това е първото посещаване на Макрон в Русия като президент. Европа и Москва вършат дипломатически старания, с цел да спасят договорката с Иран, която в този момент е застрашена след неотдавнашното заявяване от страна на Съединени американски щати, че се отдръпват.
Френският и съветският президенти ще " отделят време за задълбочена полемика ", съгласно Елисейския замък.
Срещата идва съвсем тъкмо една година, откогато определеният Макрон беше хазаин на Путин във Версай, когато френският водач упрекна съветските медии, че създават " лъжлива агитация " по време на взаимна конференция.
Путин ще посрещне френския президент в двореца " Константин ", някогашна резиденция на Петър Велики, ситуирана на към 20 километра от Санкт Петербург.
Запазването на иранската нуклеарна договорка е случай на рядко срещано единодушие сред Москва и европейските страни, които през последните години имат конфликти поради спешните обстановки в Украйна и Сирия.
" Русия споделя позицията на болшинството от интернационалната общественост, в това число западните водачи ", когато става дума за договорката с Иран, сподели Александър Баунов от Московския център Карнеги.
Западът осъзна, че разговорът с Путин е " неминуем ", с цел да се резервира контракта, сподели той.
Японският министър председател Шиндзо Абе също ще посети Русия в края на седмицата.
" Меркел и Абе към този момент започнаха топене с Москва, а Макрон се опасява да не загуби преимуществото, което Франция постоянно е имала с Русия ", добави още Баунов.
Но съществуват редица конфликтни точки, които ще предотвратят цялостното доближаване сред Париж и Москва.
Главна измежду тях е Сирия, където минимум 350 000 души са били убити, откогато войната избухна през 2011 година
Москва се намеси през 2015 година, с цел да поддържа своя съдружник президент Башар Асад - ход, който нормално се преглежда като решителен за превъзмогване на спор на няколко фронта - до момента в който Франция взе участие в удари по силите на режима.
Друг въпрос е спорът в източната част на Украйна, който избухна след присъединението на Крим от Русия през 2014 година и се тдвърди, че до момента е коствал живота на 10 000 души.
Париж и Москва, дружно с Берлин, подписаха мирни съглашения в Минск през 2015 година, целящи да приключат конфликта, само че за момента няма край.
В сряда Human Rights Watch също прикани Макрон да повдигне въпроса за нарушение на човешките права със своя съветски сътрудник, след репресивни ограничения против несъгласието и натиска върху малцинствените групи в страната.
Той би трябвало да удостовери, че " Франция в никакъв случай няма да одобри засилената принуда в Русия като " ново обикновено положение " “, гласи изказване на организацията.
Но диалозите сред двамата президенти няма да бъдат единствената двустранна активност на деня, защото се планува и подписването на търговски съглашения по време на икономическия конгрес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР