Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за "радикално нов

...
Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес за "радикално нов
Коментари Харесай

Франция тръгва по радикално нов път

Френският президент Еманюел Макрон се разгласи през днешния ден за "радикално нов път " за страната, съобщи ТАСС.

Досега прекомерно постоянно избирахме неправилен път. Предпочитахме процедурите пред резултатите, правилника пред самодейността, обществото на рентите пред обществото на справедливостта, сподели президентът.

Със своя избор по редица въпроси, който направи напоследък, нашият народ желае от нас да поемем по коренно нов път, разгласи Макрон в тирада, която произнесе пред двете камари на Народното събрание, събрали се на Конгрес в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде понижен с една трета, като се аргументира с нуждата от повишение на успеваемостта на работата на Народното събрание.



В дългата тържествена тирада Макрон показа главните насоки на петгодишния си мандат.

Той предложи да се промени системата на гласоподаване посредством въвеждане на "някаква доза симетричен избор ", с цел да може "всички настройки да бъдат заслужено показани ".

Макрон желае и да опрости и форсира процедурата по гласоподаване на закони в двете камари на Народното събрание и предложи някои "прости закони " да се гласоподават в парламентарните комисии вместо в пленарна зала, отбелязва АП.





Макрон даде обещание да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава доклад за активността си пред двете камари на Народното събрание, сходно на годишната тирада "За положението на Съюза " на президента на Съединени американски щати, отбелязва Reuters.

Президентът разгласи, че наесен ще анулира изключителното състояние във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 година

Ще възстановя свободите на французите като анулира изключителното състояние наесен, тъй като тези свободи са изискване за съществуването на мощна народна власт, съобщи Макрон. Той добави, че от Народното събрание ще бъде поискано да гласоподава нови ограничения за битка с тероризма.

Те ще бъдат прилагани под правосъден надзор, даде обещание Макрон, представен от ДПА.



Твърдо имам вяра в Европа, само че скептицизмът във връзка с Европейски Съюз не е непростим ", сподели още президентът. Нуждаем се от една по-силна Европа, акцентира Макрон.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция " и на комунистите, които взеха решение да бойкотират съвещанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на Народното събрание в обилния Версайски замък. Франсоа Оланд изнесе тирада там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 година, а Никола Саркози - през юни 2009 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР