Френският президент Еманюел Макрон се е опитал, малко преди да

...
Френският президент Еманюел Макрон се е опитал, малко преди да
Коментари Харесай

Макрон за малко не успял да уреди разговор между Тръмп и Рохани

Френският президент Еманюел Макрон се е опитал, малко преди да отлети от Ню Йорк предходната седмица, да уреди диалог сред президентите на Съединени американски щати и Иран - Доналд Тръмп и Хасан Рохани, участвали на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс, цитирайки няколко източника, осведомени със случая.

През двата си дни на престояване в Ню Йорк Макрон провел трескава "дипломатическа совалка ", с цел да срещне Тръмп и Рохани в опит да избави нуклеарната договорка сред Техеран и международните сили след отдръпването на Съединени американски щати от нея. Миналия вторник Макрон отишъл да вечеря в пицария в централен Манхатън, преди да потегли към летище "Кенеди ", и съгласно френски дипломатически източник точно там решил да направи финален опит да накара водачите на Съединени американски щати и Иран да проведат диалог по телефона.

Малко преди вечерята Макрон споделил пред кореспонденти, че счита, че са налице условия Тръмп и Рохани да си поговорят. Според осведомените източници, поискали анонимност, Тръмп се съгласил на телефонен диалог. Той обаче споделил, че счита да подчертае, че Съединени американски щати няма да вдигнат глобите против Иран, показал един от източниците.

На Рохани било изпратено известие, че Макрон желае да се види с него, само че когато иранският президент схванал, че няма единодушие от Вашингтон за повдигане на глобите, отказал да се види с Макрон. Въпреки това френският президент отишъл в хотела на Рохани, намиращ се тъкмо против постройката на Организация на обединените нации, и в една от стаите на етажа на Рохани била конфигурирана безвредна телефонна линия.

"Ако иранците не желаеха този диалог, те не биха ни разрешили да инсталираме обезопасената линия ", твърди френски дипломатически източник, като прибавя, че Макрон не се видял с Рохани същата вечер в хотела, "защото Рохани не подвигна слушалката ".

Вместо това Макрон поговорил по обезопасената линия с Тръмп, с цел да му "благодари за готовността " за среща, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР