Френският президент Еманюел Макрон съди собственика на билборд, който го

...
Френският президент Еманюел Макрон съди собственика на билборд, който го
Коментари Харесай

Страната, в която шеги с Мохамед може, но с Макрон - не

Френският президент Еманюел Макрон съди притежателя на билборд, който го изобразява като Адолф Хитлер в символ на митинг против рестриктивните мерки, въведени поради пандемията от Covid-19.

Мишел-Анже Флори, който има към 400 билборда в провинция Вар, в южната част на Франция, написа в Туитър вчера: " Току-що научих, че на следващия ден ще бъда изслушан в полицейското ръководство в Тулон след тъжба от президента на републиката. "

" Така че в Макрония можете да се подиграваш с дупето на пророка, това е ирония, само че да направиш президента да наподобява като деспот е светотатство ",  добави французинът.

Обидният афиш изобразява Макрон в униформата на нацисткия водач Хитлер, с дребни мустаци, кичур на челото и акронимът на президентското придвижване LREM, превърнато в свастика. Съобщение гласи:

" Подчини се, ваксинирай се. "

Той беше показан през последните дни на два билборда с размери четири на три метра, ситуирани на четирилентов път покрай входа за Тулон. Някой беше написал " Срам "  над един от тях, оповестява " Евронюз ".

Във вторник прокуратурата в Тулон е почнала следствие за " обществена засегнатост ".

Престъплението " засегнатост на президента на републиката "  бе анулирано в страната през 2013 година след решение на Европейския съд по правата на индивида, осъждащо Франция, само че президентът е предпазен от обиди и обществена клюка като всеки елементарен жител, даже в случай че наказателното преследване понякога може да бъде възприемано като офанзива против свободата на изложение. И въпреки всичко такива каузи във Франция са необичайност до момента.  

Наказанието обаче е санкция в размер на 12 000 евро. 

Флори се отбрани, казвайки: " Виждате Хитлер, само че можете да видите Сталин. Или пък аз виждам Чарли Чаплин в  " Диктаторът ".

Тези плакати имат за цел да слагат под въпрос " тази народна власт, когато решенията се вземат без разискване на здравен съвет ", изясни той.  " Евронюз " прецизира, че това не е първият път, когато неговите плакати, които той постоянно употребява, с цел да разяснява политически или публични въпроси, провокират рецензии или го изправят пред правни проблеми.

Протестиращите против рестриктивните мерки около Covid-19 във Франция съпоставят ръководството на страната с тирания. Те са недоволни от въвеждането на здравната карта. Понастоящем такава се изисква при посещаване тук-там за отдих и просвета, само че скоро условието ще бъде разширено и до питейни заведения, заведения за хранене и градски превоз на дълги дистанции. 

Министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон осъди реториката, заявявайки: " Бих желал да има доста диктатури като Франция по целия свят. "

Любопитно е решението на президента Макрон да търси правата си по правосъден път след обидата от билборда на фона на случката от предишния месец, когато жител му удари пестник през лицето, по време на среща с представители на ресторантьорския бизнес по отношение на следствията от пандемията. Тогава нямаше толкоз съществени последици за агресора, каквито в този момент е евентуално да се стоварят върху собственика на плаката.

 
" Долу диктатурата! " - Протести във Франция и Гърция
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР