Френският президент Еманюел Макрон протегна ръка на Русия и каза,

...
Френският президент Еманюел Макрон протегна ръка на Русия и каза,
Коментари Харесай

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Френският президент Еманюел Макрон протегна ръка на Русия и сподели, че желае да я “закрепи в Европа” макар актуалното напрежение сред Москва и Запада по редица въпроси. Макрон заяви, че желае да обърне тил на 25 години на “неразбирателства” сред Европа и Русия, съобщи Франс прес.

“Дълбоко имам вяра, че историята и ориста на Русия са в Европа”, сподели Макрон във втория ден на формалната си аудиенция в Русия. Френският президент приказва паралелно до съветския си сътрудник на трибуната на Санктпетербургския стопански конгрес, на който Франция бе почетен посетител дружно с Япония.

Според Макрон се отваря “прозорец на възможности” за установяването на една “нова динамика” в връзките сред Москва, където Путин встъпи наскоро в четвъртия си президентски мандат, и Европа, притисната от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от иранската нуклеарна договорка.

По-резервиран от госта си, съветският президент от своя страна сподели, че атмосферата на срещата му с Макрон е била доста открита. Двамата разговаряха три часа през вчерашния ден в Константиновия замък край Санкт Петербург. Според Елисейския замък тези диалози са разрешили да се реализира прогрес по извънредно комплицираните въпроси за иранската нуклеарна стратегия и Сирия, по които Москва и Париж виждат, че има интерес за по-тясно съдействие, напомня Франс прес.

“Франция е нашият някогашен, обичаен и благонадежден сътрудник. Тя постоянно се е стремяла да пази суверенитета си, което е залог за непоклатимост в отношенията”, акцентира Путин. Но той не съобщи намерено предпочитание за подсилване на връзките със страните от Европейски Съюз.

Макрон от своя страна назова разговора с Путин извънредно пряк и прям. Той не скри, че задачата му ще е сложна да възвърне доверието сред Москва и Западна Европа след “25 години на неразбиране”.

Днес Макрон също означи, че Русия и Франция, дружно с Китай и Япония имат общ интерес да се борят с наклонността за “фрагментиране на света”, съобщи ТАСС. “Сега на интернационалната “сцена се появяват нови трендове. Сред тях е разпокъсването на света. Играейки си със страховете на хората, някои сили просто се възползват от тази наклонност, с цел да се появи по-голямо взаимно съмнение когато става въпрос за стопански напредък, за групова сигурност”, сподели той и акцентира, че “всяко разпокъсване ще бъде инструмент на страха” и че Япония, Русия и Франция, както и Китай и всички “наши непознати партньори” имат общ интерес да реагират в този подтекст.

В края на визитата си френският президент изрази вяра, че скоро ще се върне още веднъж в Русия, само че този път с цел да поддържа френските национали по футбол на Мондиала, който стартира на 14 юни и завършва на 15 юли, съобщи Франс прес.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР