Френският президент Еманюел Макрон призова за безусловно прекратяване на огъня

...
Френският президент Еманюел Макрон призова за безусловно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Макрон призова за безусловно прекратяване на огъня в Либия

Френският президент Еманюел Макрон прикани за абсолютно преустановяване на огъня в Либия и удостовери поддръжката си за основаното в Триполи държавно управление на националното единодушие на премиера Файез Сарадж, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Макрон направи това на среща в Париж със Сарадж през вчерашния ден.

" Президентът на Републиката удостовери поддръжката на Франция за държавното управление на националното единодушие, с което Франция ще продължи своето съдействие ", заяви Елисейският замък в официално съобщение, което разгласява след края на диалозите.

" Няма военно решение на либийския спор ", подчертал Макрон и изтъкнал нуждата от " слагане на завършек на военната атака против Триполи ".

Френският президент не е загатнал поименно либийския боен пълководец Халифа Хафтар, който управлява източната част на страната и чиито сили започнаха на 4 април нахлуване към столицата, отбелязва Франс прес.

Макрон " насърчи абсолютно преустановяване на огъня " и предложи обрисуване на демаркационната линия сред двете страни в спора под интернационален контрол, се споделя още в официалното съобщение.

Дипломатически източник посочи, че при вероятно абсолютно преустановяване на огъня двете страни няма да се върнат към позициите си отпреди началото на офанзивата.

По-рано Файез Сарадж, министър председателят на интернационално приетото държавно управление на Либия, се разгласи изрично срещу съглашение за преустановяване на огъня, което не планува евакуиране на силите на маршал Хафтар до местоположението им на 4 април. В изявление за телевизия Франс 24 той също така прикани за " по-ясна позиция " от страна на Франция.

Миналия месец Сарадж изрази изненада, че Франция " не поддържа неговото държавно управление, което е демократично, а поддържа един деспот ", визирайки Хафтар.

Според Елисейския замък задачата на срещата през вчерашния ден е била двете страни да се изяснят във връзка " неприемливите и неоснователни " рецензии на Триполи против Париж, че поддържа офанзивата на Хафтар.

В телевизионното изявление Сарадж даде да се разбере, че маршалът към този момент не може да бъде страна в мирни договаряния, и прикани да " бъде открит хайлайф ", който да съставлява Източна Либия.

443 души са били убити и 2110 - ранени, от началото на офанзивата в Либия, заяви Световната здравна организация, представена от Асошиейтед прес.

Близо 60 000 индивида към този момент са били принудени да изоставен дома си.

Международният углавен съд ще преследва всички тези, които извършат военни закононарушения в спора в Либия, предизвести неговият прокурор Фату Бенсуда, представена от ТАСС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР