Френският президент Еманюел Макрон призова днес на срещата на високо

...
Френският президент Еманюел Макрон призова днес на срещата на високо
Коментари Харесай

Еманюел Макрон призова да се вдъхне нов живот на франкофонията

Френският президент Еманюел Макрон прикани през днешния ден на срещата на високо ниво на Международната организация на франкофонията в Ереван да бъде вдъхнат нов живот на франкофонията, съобщи Франс прес.

Макрон акцентира, че франкофонията не е просто клуб или място, чийто смисъл към този момент се е изчерпал, и уточни, че тя би трябвало още веднъж да отстоява съществено позициите на френския език в интернационалните организации като Организация на обединените нации и Европейския съюз, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Трябва да можем да поддържаме връзка, да водим договаряния и да предлагаме начинания на нашия език. Английският се трансформира в езика на потреблението. Френският е езикът на креативния развой ", сподели Макрон и прикани да бъде основана организация на писателите франкофони. Това ще разреши " лансирането на френския като езика на създателите, което го разграничава от британския, който е езикът на всекидневието ", означи президентът.

" Основен приоритет на франкофонията обаче са младежите и най-много тези в Африка ", която е неин " епицентър ", добави Макрон и насочи апел за битка " против мракобесието, потисничеството на дамите и лишаването от обучение, изключително на младите девойки ".

Макрон изиска също по този начин да бъде преразгледан уставът на Международната организация на франкофонията, с цел да бъдат основани нови правила за приемане в нея.

" Трябва ли да се задоволяваме с това дадена страна просто да поема няколко уговорката по въпросите с човешките права " при приемането си в Международната организация на франкофонията, попита риторично Макрон в в миг, когато следва да бъде прегледана породилата несъгласия молба за участие на Саудитска Арабия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР