Френският президент Еманюел Макрон призова британския премиер Борис Джонсън днес

...
Френският президент Еманюел Макрон призова британския премиер Борис Джонсън днес
Коментари Харесай

Макрон призова Джонсън да изясни позицията на Великобритания за Брекзит

Френският президент Еманюел Макрон прикани английския министър председател Борис Джонсън през днешния ден да обясни позицията на страната си за Брекзит, откакто Джонсън изгуби основен избор в английския парламент по-рано през днешния ден, принуждаващ го да изиска пролонгация на излизането от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

"Президентът организира диалог с английския министър председател и показа с него визията си, че е нужно бързо изясняване на позицията ", съобщи представител на френското президентство.

"Макрон даде да се разбере, че пролонгация на Брекзит няма да бъде в полза на никого ", добави представителят.

По-рано през днешния ден в Камарата на общините на английския парламент депутатите одобриха корекция, препоръчана от техен сътрудник, която отсрочи тяхното гласоподаване по договорката за Брекзит.

Съгласно признатата корекция английските депутати ще одобрят договорката за Брекзит едвам, когато Камарата на общините одобри всички закони, нужни за развода с Европейски Съюз. Това де факто направи безсмислено гласуването, планувано за през днешния ден в Камарата на общините на договорката за Брекзит, контрактувана от Борис Джонсън с Европейски Съюз на 17 октомври.

Но по този метод Джонсън се озова в позиция да желае пролонгация от Брюксел на датата за Брекзит, която към този момент е 31 октомври. Това условие произтича от признат по-рано през есента от английските депутати закон, прочут като Закона на Бен (по името на един от създателите му). Той изисква от премиера в случай че до през днешния ден, 19 октомври, английският парламент не гласоподава по договорката за Брекзит, то Джонсън да напише писмо до Европейски Съюз, в което да изиска пролонгация на Брекзит с три месеца, считано от 31 октомври, т.е. до края на януари следващата година. В Закона на Бен има краен период до 23 ч. по Гринуич през днешния ден, до който Джонсън да напише писмо до Европейски Съюз. В закона даже се съдържа текстът на това вероятно писмо.

France's Macron calls on UK's Johnson to clarify Brexit https://t.co/Vrt4v0h2BQ pic.twitter.com/JAW6pXwiXu
— Reuters Top News (@Reuters) October 19, 2019
Джонсън към този момент сподели, че няма да договаря за такава пролонгация и съобщи решимостта си за Брекзит на 31 октомври. Той сподели още, че идната седмица държавното управление ще внесе законодателство, нужно на страната за овакантяване на Европейски Съюз според параметрите на новата договорка, предвиждаща Брекзит на 31 октомври. Депутатите ще имат опция да внасят промени в това законодателство. Тези промени могат да включват и нужда от провеждането на референдум за одобряване на съглашението, за което упорстват лейбъристите, или оставяне на опция Брекзит в никакъв случай да не се случи. Но не е ясно дали ще има задоволително поддръжка измежду депутатите за тези промени.

Засега възможен спор по договорката за Брекзит, следван от избор в английския парламент може да има в понеделник, съобщи водачът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог по-рано през днешния ден. Но малко по-късно ръководителят на Камарата Джон Бъркоу напомни парламентарното предписание един и същи въпрос да не се дебатира и гласоподава по време на една и съща парламентарна сесия и сподели, че в понеделник ще реши дали фактически да има диспути по договорката за Брекзит в същия ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР