Френският президент Еманюел Макрон призова азербайджанските войски да напуснат територията

...
Френският президент Еманюел Макрон призова азербайджанските войски да напуснат територията
Коментари Харесай

Макрон настоява азербайджанските войски да напуснат територията на Армения

Френският президент Еманюел Макрон прикани азербайджанските войски да изоставен територията на Армения, откакто серия от произшествия през последните седмици породиха опасения от ново разгаряне на сраженията сред кавказките врагове след шестседмична война предходната година, осведоми " Франс прес ".

Приемайки служебния министър председател на Армения Никол Пашинян за диалози в Париж, Макрон сподели, че " към момента би трябвало да се направи доста ", с цел да се обезпечи трайността на примирието след спора през 2020 година

Франция се преглежда като един от най-близките съдружници на Ереван и неведнъж даде обещание поддръжка за Армения след нейното проваляне в спора. Освен това Париж е внимателен във връзка с поддръжката, оказана от Турция, членка на НАТО, на Азербайджан във войната.

" Демаркацията на границата би трябвало да се реализира извънредно като част от договаряния и без какъвто и да е приключен факт на място и най-много без потребление на мощ ", настоя Макрон.

" Азербайджанските войски би трябвало да изоставен суверенната територия на Армения ", добави той, без да дава детайлности на кои позиции се намират.

Напрежението нараства, откогато Пашинян упрекна азербайджанските военни предишния месец, че са навлезли три километра през южната ѝ граница, с цел да " обсадят " езерото Сев Лич, което е споделено от двете страни.

Сблъсъците идват в навечерието на предварителни парламентарни избори в Армения на 20 юни, които Пашинян разгласи под натиска на протестиращите от опозицията.

Макрон прикани страните да се върнат на позициите, които са заемали преди актуалното повишаване на напрежението, добавяйки, че " Франция е подготвена да помогне с полемики ".

Армения и Азербайджан се сблъскаха в продължение на шест седмици предходната година поради контрола над Нагорни Карабах, планински анклав от етнически арменци в Азербайджан, следен от десетилетия от сепаратисти.

Войната приключи с изгубване на арменска територия, която беше направлявала в Азербайджан, което провокира политическа рецесия в страната поради това, което мнозина смятаха за унизително проваляне.

Пашинян похвали поддръжката на Франция в рецесията.

" Франция и Армения имат привилегировани връзки. От началото на рецесията президентът Макрон говореше на езика на истината и този глас беше чут ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР