Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат десетилетия

...
Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат десетилетия
Коментари Харесай

Макрон предлага нов политически съюз за страни извън ЕС

Френският президент Еманюел Макрон предизвести, че може да минат десетилетия преди Украйна да се причисли към Европейския съюз, и предложи нова политическа организация, която да сплоти страни от континента, които не са част от блока.

По време на речта си във връзка Деня на Европа в Страсбург, Макрон сподели, че " всички знаем чудесно, че процесът по разрешаване на Украйна да се причисли ще отнеме няколко години, в действителност евентуално няколко десетилетия ".

Според Макрон бързата процедура за Украйна ще докара до намаление на стандартите и това е концепция, която той отхвърля. 

" Европейският съюз, поради неговото равнище на интеграция и упоритости, не може да бъде единственият метод за структуриране на европейския континент в кратковременен проект ", сподели той. 

Вместо това Макрон предлага да се обмисли концепцията за " паралелна европейска общност ", която да бъде отворена за страни, които не са се включили към Европейски Съюз, или, сходно на Англия, са го напуснали. По този метод няма да се стопират строгите критерии за участие в Европейски Съюз, разясни той.

" Тази нова европейска организация ще разреши на демократичните европейски народи, които се придържат към нашите съществени полезности да намерят ново пространство за политическо съдействие, сигурност, енергийно съдействие, превоз, вложения, инфраструктура, свободно придвижване ", добави още Макрон. 

French President Emmanuel Macron proposes a sweeping new vision for a " European political community " that could include countries outside the EU - including the UK and Ukraine.
— Channel 4 News (@Channel4News)
Френският президент посочи, че присъединението към новата организация няма да подсигурява бъдещо участие в Европейски Съюз. Той сподели, че е значимо да се даде " почтен отговор " на Украйна по отношение на времето, което е належащо за реализиране на европейските стандарти. 

Европейската комисия съобщи, че има за цел да даде първото си мнение по настояването на Украйна за присъединение към Съюза до края на юни. След като бъде възложен статут на претендент, процесът по членство в Европейски Съюз нормално лишава години и всяка обособена страна членка може да наложи несъгласие освен върху всяко дефинитивно съглашение за присъединение, само че и върху отварянето и затварянето на обособени преговорни глави.

27-те страни от Европейски Съюз са изцяло обединени в поддръжката си към Украйна против съветската инвазия, като одобриха редица стопански наказания против Москва от началото на войната. Лидерите обаче са разграничени по отношение на това какъв брой бързо Брюксел може да одобри Украйна като член.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че е разискала с украинския президент Володимир Зеленски " поддръжката от Европейски Съюз и европейският път на Украйна ". Засега страната има единствено " Споразумение за асоцииране " с Европейски Съюз, което има за цел да отвори пазарите на страната и да я приближи до Европа. Споразумението включва широкообхватен пакт за свободна търговия и има за цел да подкрепи модернизирането на украинската стопанска система. 

Източноевропейските страни поддържат ускоряването на кандидатурата за участие на Украйна, само че представители на Европейски Съюз подчертаха, че процесът може да отнеме години заради неизпълнените промени, които към момента би трябвало да бъдат постигнани в страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР