Френският президент Еманюел Макрон представи на генералния секретар на НАТО

...
Френският президент Еманюел Макрон представи на генералния секретар на НАТО
Коментари Харесай

Еманюел Макрон се срещна с Йенс Столтенберг в Париж

Френският президент Еманюел Макрон показа на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ролята, която счита да играе Франция в алианса, два месеца преди срещата на върха на организацията в Брюксел, съобщи Франс прес.

На срещата в Париж през днешния ден Макрон е показал “френската визия за бъдещето на НАТО като единна и солидарна организация, осъвременена и употребяваща по най-хубавия метод ресурсите си в работа на стабилността и сигурността на евроатлантическата зона, надеждна и ефикасна за груповата ни отбрана”, заяви Елисейският замък.

Срещата имаше за цел да приготви срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли, година след форума, на който новоизбраният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп настоя европейските сътрудници в алианса да усилят финансовия си принос, другояче Съединени американски щати ще съкратят своя.

Той упрекна съдружниците, че дължат “огромни суми пари”, визирайки страни като Германия, чийто боен бюджет е под 2 % от Брутният вътрешен продукт.

Оттогава Франция реши да усили бюджета на защитата си, залагайки 2 % от Брутният вътрешен продукт за 2025 година “за подсилване на трансатлантическите връзки и укрепване на военната надеждност на европейците”, е споделил Макрон на Столтенберг.

Германия пък се насочва към бюджетни икономии, при които военните й разноски слизат на 1,3 % от Брутният вътрешен продукт от 2020 година

Въпреки това двете огромни европейски сили споделят волята да се освободят от икономическата и военна взаимозависимост от американския си сътрудник, с който връзките се обтегнаха поради закани за комерсиална война и наказания при положение на продължение на икономическите връзки с Иран, отбелязва Агенция Франс Прес.
“Времето, когато можехме да разчитаме на Съединени американски щати да ни пазят, отмина”, съобщи предходната седмица немската канцлерка Ангела Меркел.

Според френското президентство Макрон е настоял пред Столтенберг НАТО “да вземе напълно поради напредъка на Европа на отбраната”.

През декември Европейски Съюз задвижи непрекъснато съдействие в областите на сигурността и защитата за насърчаване на отбранителния потенциал и вложение в взаимни планове. Макрон също така предлага да се основат взаимни европейски сили за военна интервенция, които да могат да работят отвън НАТО.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР