Френският президент Еманюел Макрон предпочете да изчака резултата от германските

...
Френският президент Еманюел Макрон предпочете да изчака резултата от германските
Коментари Харесай

Макрон представя днес идеите си за реформиране на еврозоната и ЕС

Френският президент Еманюел Макрон избра да изчака резултата от немските парламентарни избори, с цел да показа през днешния ден проектите си за реформиране на Европейския съюз и еврозоната.

Вотът на германците, обаче, слага под въпрос кардиналното утвърждение, което към този момент му даде канцлерът Ангела Меркел. Причината е, че упоритостите на Париж се сблъскват с несъгласието на част от партиите, с които Меркел ще би трябвало да реализира компромис за сформиране на ръководеща коалиция за четвъртия ѝ следващ мандат като министър председател на най-голямата стопанска система на континента.

Пробизнес настроените демократични " Свободни демократи ", които ще са един от основните съдружници и даже се спекулира, че може да изискат финансовото министерство в Берлин, са срещу концепциите на Макрон за обединен бюджет и финансов министър на еврозоната.

Източници от Елисейския замък споделят в този момент пред " Ройтерс ", че предлагането за общ бюджет на страните с единна валута " ще бъде нужен в един миг " и заради това президентът ще повдигне въпроса в речта си в Сорбоната в Париж.

Още по време на акцията си Макрон направи реформирането на Европейски Съюз и институциите му съществена тематика. Друга от концепциите му, кардинално подкрепяни до момента от Берлин, е да се сътвори фонд, който превантивно да оказва помощ на страни, застрашени от изпадане в рецесия. Идеята включва преобразуването на Европейския механизъм за непоклатимост в Европейски валутен фонд.

" Свободните демократи " упорстват този механизъм въобще да бъде закрит и вместо да се оказва помощ на страни да не рухнат поради неразумна фискална политика, да се трансформират договорите на Европейски Съюз по този начин, че тези страни да могат да напущат еврото. По време на акцията си либералите призоваваха Гърция да се върне към драхмата, вместо да ѝ се оказва помощ безпределно с милиарди евро от немските и европейските данъкоплатци.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР