Френският президент Еманюел Макрон потвърди днес изключителната необходимост от запазване

...
Френският президент Еманюел Макрон потвърди днес изключителната необходимост от запазване
Коментари Харесай

Зеленски обсъди ситуацията със Запорожката АЕЦ с Макрон и благодари на Джонсън

Френският президент Еманюел Макрон удостовери през днешния ден " изключителната нужда от опазване на сигурността " на атомните мощности в Украйна по време на диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, съобщи Франс прес, като се базира на Елисейския замък.

Подобно на диалога сред двамата от 16 август, двамата водачи още веднъж са подчертали значимостта на обстановката в Запорожката АЕЦ, която е окупирана от съветската войска и чиито финален работещ реактор беше изключен от украинската електропреносна мрежа през днешния ден.

Еманюел Макрон " подсети изключителната нужда от опазване на сигурността и сигурността на атомните мощности, което няма по какъв начин да бъде реализирано без евакуиране на съветските сили ", обявиха от френското президентство. " Макрон също по този начин акцентира твърдото си разбиране, че украинските пълномощия върху централата би трябвало да бъдат спазвани ", се споделя още в изказването.

Най-голямата атомна централа в Европа беше краткотрайно спряна от украинската мрежа на 25 август за първи път в своята история. Това породи опасения измежду международните водачи, обезпокоени от опцията обстрелите по нея, за които се упрекват двете страни, да доведат до огромна нуклеарна злополука.

По време на диалога си със Зеленски Макрон се е " поинтересувал и от нужната военна, филантропична и икономическа помощ, като е удостоверил цялостната поддръжка на Франция за това Украйна още веднъж да си възвърне своите фундаментални права, като се стартира с нейния суверенитет, сигурност и териториална целокупност ", споделиха още от президентството.

Отново през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски благодари в Туитър на отиващия си министър председател на Англия Борис Джонсън за неговата " персонална храброст и праволинейност " в отстояването на позиция против съветската експанзия, съобщи Ройтерс. Джонсън беше един от най-изявените гласове в поддръжка на Украйна в битката ѝ с пълномащабната инвазия на Москва.

" Имах финален диалог с Борис Джонсън в качеството му на министър председател. От името на украинския народ, аз му благодарих за персоналната храброст, праволинейност и голяма заслуга за изправяне против (руската) експанзия ", написа Зеленски. " Очаквам с неспокойствие да си сътрудничим с този огромен другар на Украйна в неговото последващо амплоа ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР