Френският президент Еманюел Макрон постави вчера като цел на френското

...
Френският президент Еманюел Макрон постави вчера като цел на френското
Коментари Харесай

Макрон иска мощна и суверенна Европа

Френският президент Еманюел Макрон сложи през вчерашния ден като цел на френското председателство на Съвета на Европейския съюз, започващо на 1 януари, да направи Европа мощна мощ в света, като предложи да реформира Шенген за по-добра отбрана на европейските граници и Договора от Маастрихт за нова бюджетна рамка.

По време на конференция в Елисейския замък френският президент сподели мощна упоритост за това председателство, което ще съвпадне с акцията за президентските избори през април и парламентарните избори през юни.

" Ако би трябвало да обобщим в едно изречение задачата на това председателство, бих споделил, че би трябвало да преминем от Европа на съдействие в границите на нашите граници към мощна Европа в света, изцяло суверенна, свободна в избора си и стопанин на личната си орис ", сподели Еманюел Макрон пред стотина публицисти.

Президентът още веднъж отбрани решаващото значение на укрепването на европейския суверенитет в поддръжка на националния суверенитет.

" Изправени пред всички тези рецесии, които връхлитат Европа, мнозина биха желали да разчитат единствено на нацията. Тези народи са нашата мощ, нашата горделивост, само че европейското единение е тяхното належащо допълнение ", сподели френският президент.

След избирането си през 2017 година, отпразнувано под звуците на химна на Европейски Съюз, френският президент се показва като водач на проевропейските сили против " националистите " и " популистите " и възхвалява постигнатия прогрес на блока от 27 страни, като Плана за възобновяване след ковид, на стойност 750 милиарда евро, признат през 2020 година

За мото на френското председателство Париж избра " Подем, мощност и принадлежност ", а за негова емблема синьо " U " и алено " E ", съединени от бяла стрелка, знак на " упоритостта да се върви напред ", изясни държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон.

Това ротационно шестмесечно председателство на Съвета на Европейски Съюз е тринайсетото на Франция от 50-те години на предишния век и първото от 2008 година.

През тези шест месеца ще бъдат положени специфични старания за промяна на Шенгенското пространство, тъй че Европейски Съюз да " отбрани границите си " пред лицето на миграционните рецесии, които следват една след друга.

Затова Макрон изиска " определяне на политически пилотаж на Шенген " посредством постоянни срещи на европейските министри, отговарящи за тези въпроси, както и механизми за солидарна поддръжка при положение на рецесия на границата на страна членка.

Френският президент разгласи провеждането на среща на върха сред Африканския съюз и Европейски Съюз на 17 и 18 февруари в Брюксел, с цел да се " преразгледат радикално " " ненапълно поизбледнелите " връзки сред двата континента.

Среща на върха на 10 март

Планирани са общо към 400 събития, основно през първите три месеца поради президентските избори във Франция. Те ще стартират с тирада, последвана от диспути в Европейския парламент на 19 януари, и ще бъдат проведени по всички краища на страната. Неофициална европейска среща на върха ще се организира на 10 и 11 март, тъкмо месец преди първия тур на президентските избори.

Въпреки това, пространството за маневриране на Франция ще бъде лимитирано, тъй като в случай че ротационното председателство даде подтик на избрани цели, остава да се построи консенсус по разнообразни въпроси сред 27-те страни членки, което в никакъв случай не е било елементарно.

" За да има тежест в Европа, Франция би трябвало да постави завършек на този облик на надменност, с който се асоциира от началото на президентския мандат на Макрон ", сподели през вчерашния ден кандидатката на Републиканската партия за президентските избори Валери Пекрес. Страната " би трябвало да пази по-добре своите ползи, в сравнение с го прави през последните години ", сподели тя в коментар, оповестен от всекидневника " Монд ".

Държавният глава " от време на време споделя верни неща, само че на процедура прави противоположното, тъй че нямам особени аргументи да му се поверявам ", сподели първият секретар на Френската социалистическа партия Оливие Фор.

Според анкета на " Одокса " за в. " Фигаро " двойно повече французи (32 % против 15 процента) считат, че председателството на Европейски Съюз ще бъде по-скоро преимущество, в сравнение с затруднение за Еманюел Макрон, а 63 % считат, че предложенията на претендентите за развиването на Европа ще окажат въздействие върху желанията на гласоподавателите.

Европейският дневен ред на президента ще бъде претрупан до Коледа със среща с новия немски канцлер Олаф Шолц, който през днешния ден ще направи първата си визата в чужбина в Париж.

В понеделник Еманюел Макрон ще пътува до Унгария, с цел да се срещне с премиера Виктор Орбан преди европейската среща на върха на 16 и 17 декември.

Междувременно президентът приготви конференцията си, като беседва с двамата ръководители на Европейски Съюз: председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, с който обядва през вчерашния ден.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР