Френският президент Еманюел Макрон подписа в събота протоколите за присъединяване

...
Френският президент Еманюел Макрон подписа в събота протоколите за присъединяване
Коментари Харесай

Макрон пусна Финландия и Швеция за НАТО

Френският президент Еманюел Макрон подписа в събота протоколите за присъединение на Финландия и Швеция към НАТО. Това заяви AFP, като се базира на Елисейския замък.

" Този избор на Финландия и Швеция ще укрепи тяхната сигурност пред лицето на съществуващата опасност в непосредствена непосредственост до тях и ще даде забележителен принос за груповата позиция и нашата европейска сигурност, поради опциите на тези двама сътрудници ", се споделя в известието.

На 3 август Националното заседание (долната камара на парламента) на Франция ратифицира протокола за присъединението на Финландия и Швеция към НАТО.

Присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО би трябвало да бъде утвърдено от всички членове на блока. Към днешна дата повече от 20 от 30-те страни, които съставляват алианса, са го създали.

На 18 май Финландия и Швеция аплайваха за присъединение към НАТО, само че Турция неотложно блокира процеса на присъединение, като изиска тези страни да разгласят кюрдските организации за терористични, да екстрадират в Анкара упрекнатите в тероризъм или присъединяване в опит за прелом през 2016 година и да отстранен възбраните за доставки на оръжие за Турция.

На 28 юни външните министри на Турция, Швеция и Финландия подписаха меморандум, който отстранява пречките пред присъединението на двете страни към НАТО.

По-късно Анкара съобщи, че той не е финален и турският парламент може да не го утвърди, в случай че Стокхолм и Хелзинки не е спазил наредбите, заложени в него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР