Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че никой лидер не е

...
Френският президент Еманюел Макрон отбеляза, че никой лидер не е
Коментари Харесай

Макрон готви единен фронт срещу Тръмп на Г-7 и предупреди: Никой лидер не е вечен!

Френският президент Еманюел Макрон означи, че никой водач не е безконечен, което загатва за по-конфронтационно отношение към президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп на започващата през днешния ден среща на върха на Г-7 в Канада, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

На журналистически въпрос дали казусът с Тръмп е, че " не го е грижа дали ще бъде изолиран ", Макрон отвърна: " Казвате, че президентът на Съединени американски щати никак не го е грижа. Може и по този начин да е, само че никой не е безконечен. Шестте страни от Г-7 без Съединени американски щати взети дружно са по-голям пазар от американския. "

" Няма да има международна надмощие, в случай че знаем по какъв начин да се организираме. А ние не желаеме да има ", сподели френският президент на взаимна конференция с канадския министър председател Джъстин Трюдо в Отава. Досега Макрон се държеше по-сговорчиво с Тръмп, който назовава собствен другар. Вчера обаче той съобщи желание да е в обединен фронт с другите водачи от Г-7, въпреки и да уточни, че е значимо да се резервира вежливост, отбелязва " Ройтерс ".

" Може би американският президент не го е грижа, че ще бъде изолиран през днешния ден, само че ние нямаме нищо срещу да останем шест страни, в случай че се наложи. Защото тези шест страни съставляват полезности, съставляват стопански пазар и най-много съставляват действителна мощ на интернационално равнище през днешния ден ", съобщи френският президент.

Макрон заяви, че ще събере през днешния ден водачите на Германия, Англия и Италия и представителите на Европейски Съюз преди началото на срещата на върха на Г-7 за подсилване на съюза пред Тръмп, съобщи " Франс прес ". Той напомни различията с американския президент за измененията в климата, иранското нуклеарно съглашение и въведените мита върху вноса на стомана и алуминий от европейски страни в Съединени американски щати..

В подготвителната среща преди началото на форума на Г-7 ще вземат участие немският канцлер Ангела Меркел, английският министър-председател Тереза Мей, новият италиански министър председател Джузепе Конте и ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, посочи френският президент.

Според немски представител, представен от " Ройтерс ", европейските страни ще показват единна позиция по въпроси, обхващащи тематики от Иран до климатичните промени, на започващата през днешния ден среща на върха на Г-7, която може да завърши без обичайна заключителна декларация.

В подобен миг е доста значимо да имаме такива срещи. Дали ще има декларация или не, не знам, сподели източникът на " Ройтерс ". Необичайно би било за срещата на върха да завърши без заключително официално съобщение. Целта ни е да имаме обща декларация, само че имаме своите позиции, от които няма да се откажем, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР