Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието при протестите на

...
Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието при протестите на
Коментари Харесай

Макрон осъди насилието и грабежите при протеста на `жълтите жилетки`

Френският президент Еманюел Макрон остро осъди насилието при митингите на " жълтите жилетки " в Париж през уикенда, оповестява БНР.

Действията на хората, прибегнали до принуждение, не биха могли да се нарекат демонстрации, акцентира Макрон. Това са хора, които желаят да разрушат републиката, даже да е с риск да убиват, сподели френският президент.

Много бутици на бул. " Шан-з-Елизе " в центъра на Париж бяха разграбени и опожарени през вчерашния ден следобяд на фона на новата събота на готовност на протестното придвижване на " жълтите жилетки " във Франция. Тентата на първокласния ресторант " Фуке ", който в събота сутринта бе разграбен, бе подпалена за малко. Бутици на " Шан-з-Елизе " също пламнаха, до момента в който стачкуващи скандираха: " Революция! ".

На фона на разграбването на магазини на емблематичния парижки бул., протестиращи призоваваха тълпата да се насочи към намиращия се наоколо Елисейски замък, формалната президентска резиденция.

Самият Макрон обаче не бе в столицата - този уикенд той е на ски в Пиренеите, с цел да " презареди ", заяви неговата канцелария.

Органите на реда се пробваха да разпилян тълпата със сълзотворен газ и част от " Шан-з-Елизе " потъна в гъста мъгла.

Премиерът Едуар Филип, който пристигна на място, с цел да изрази " своята най-голяма поддръжка " за полицията, назова деянията принуждение " неприемливи ". " Тези, които извиняват или предизвикват " сходни дейности, са " съучастници ", предизвести той.

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер осъди дейностите на, по думите му, " професионалните " вандали и прикани полицията да отговори " с най-голяма неотстъпчивост ".

Вчерашната 18-а подред събота на готовност на " жълтите жилетки " бе белязана от нов напредък на насилието, откакто протестното придвижване бе изгубило инерция през последните седмици. Сцените на грабежи и конфликти подсетиха за станалите на 24 ноември и при започване на декември. Тогава фрагментите с разрушения бул. " Шан-з-Елизе " и поругаването на Триумфалната арка обиколиха света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР