Френският президент Еманюел Макрон обяви в четвъртък, че е намерено

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви в четвъртък, че е намерено
Коментари Харесай

Макрон намерил компромис“ за РС Македония

Френският президент Еманюел Макрон разгласи в четвъртък, че е открито компромисно решение по отношение на рамката за договаряния за участие в Европейски Съюз за Северна Македония

" Мисля, че намерихме компромисно решение “, сподели той на конференция на срещата на върха на НАТО в Испания. Френското председателство публично завършва в петък.

Преди седмица българският парламент даде мандат за повдигане на ветото върху европейската интеграция на Северна Македония, в случай че Скопие одобри редица български претенции да бъдат вкарани в преговорната рамка за присъединение към Европейски Съюз. Условията на България към Северна Македония са четири.

Първото е гарантиране на вписването на българите в конституцията на РСМ в наредбите, в които са упоменати другите нации и на равна основа с тези нации. Това би трябвало да се случи преди провеждането на междуправителствената конференция, която ще даде действително начало на преговорния развой със Скопие.

България упорства за възстановяване на препоръчаните план за преговорна рамка и план на изводи на Съвета за по-ясно отразяване на събитието, че нищо в процеса на присъединение на Северна Македония в Европейски Съюз не може да бъде тълкувано като признание от страна на Република България за съществуването на македонски език

Властите в София желаят гаранции, че добросъседството остава водоравен аршин в границите на целия развой на присъединение на РСМ към Европейски Съюз, за чието осъществяване Европейска комисия да осведоми Съвета преди всяка междуправителствена конференция.

Последното изискване е за включването на препоръка към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от съвещанията на взаимната междуправителствена комисия по отношение на одобряването от Съвета на Европейски Съюз на общите позиции за междуправителствените конференции Европейски Съюз – РСМ.

Предложението на френското председателство на Европейски Съюз провокира политическа стихия в Република Северна Македония. Властите в Скопие оповестиха, че няма да одобрят френското предложение с българските условия в този им тип.

Реакцията на македонското държавно управление на Република Северна Македония след известието на Макрон е много по умерена. Македонското външно министерство споделя, че се получено предложение от френското председателство с хрумвания, които се отнасят до техните обществено декларирани позиции и възгледи. Те ще бъдат подложени на спор.

" Това е основата за разкриване на необятен съвещателен развой първо в държавното управление и съдружните сътрудници, а по-късно с президента, Народното събрание и опозицията, както и с гражданския бранш, експертната и необятната общност в страната. Както обещахме, решението за нашето бъдеще ще вземем взаимно, всъщност, в сходство със стратегическите ползи на страната и всички нейни жители ", се споделя в известието.

Македонското външно министерство благодарим на президента Макрон и на френското председателство за напъните им за превъзмогване на пречките и опазване на европейското доверие на Балканите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР