Френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му готви конференция

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви, че страната му готви конференция
Коментари Харесай

Макрон обяви европейска конференция за Западните Балкани през юни

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че страната му готви конференция за Западните Балкани през юни. По думите му прекосяването на района през настоящето напрежение и връщането към историята са проблеми, които би трябвало да бъдат разисквани.

Макрон разяснява тематиката в изказване за медиите във връзка наближаващото френско председателство на Съвета на Европейския съюз. " Трябва да водим политика на наново ангажиране, само че и на вложение, за икономическа интеграция на района ", продължи Макрон.

Президентът говореше за потребността от " изясняване на европейската вероятност " на страните в миг, когато евроинтеграцията в района е в застой. Френското несъгласие преди две години спря утвърждението на договаряния със Северна Македония и Албания, година по-късно то бе сменено от българско за начало на първата междуправителствена конференция. Според разнообразни изявления обаче Макрон сега приканва да се ускорят договарянията посредством решение на двустранния спор на София и Скопие.

Без да показва съответни страни, той сподели и че би трябвало да се " отвори въпросът за малцинствата, който участва в целия район ", и да се се лимитират " намесата и операциите " от доста районни сили.

" Вярвам, че този политически и стопански ангажимент към Западните Балкани е въпрос от дневния ред на европейски суверенитет, тъй като не е вероятен мирът в Европа в идващите 50 години, в случай че оставим Балканите в обстановката, в която се намират през днешния ден. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР