Френският президент Еманюел Макрон обяви, че се отказва от пенсията,

...
Френският президент Еманюел Макрон обяви, че се отказва от пенсията,
Коментари Харесай

Френският президент се отказва от пенсия

Френският президент Еманюел Макрон разгласи, че се отхвърля от пенсията, която ще има правото да получава след края на мандата си като държавен глава. На фона на продължаващите митинги против пенсионната промяна Макрон прикани стакчуващите към помирение по време на празниците.

Съгласно закон от 1955 година президентите на Франция имат право на пожизнена пенсия в размер на 6220 евро на месец. Допълнително те получават пожизнено място в Конституционния съвет и 13 500 евро месечно.

Настоящият държавен глава на Франция Еманюел Макрон се отхвърля от тези привилегии. Според информация на вестник " Паризиен " ще бъдат въведени нови правила за Макрон и президентите след него в унисон с пенсионната промяна. Планираното въвеждане на универсална точкова система провокира мощно публично неодобрение и стачки.

От Кот д`Ивоар, където е на посещаване, Макрон прикани за преустановяване на стачните дейности по време на коледните празници, с цел да се избегнат усложнения при пътуванията.
Еманюел Макрон, президент на Франция: Протестните придвижвания са оправдани и предпазени от конституцията. Но мисля, че има моменти в живота на една нация, когато е добре да умеем да сключваме помирение от почитание към фамилиите и техния живот.
Макрон посочи, че помирение не значи отвод от настояванията, а ще бъде демонстрация на отговорност по отношение на френския народ.

Преговорите сред държавното управление и синдикатите останаха без пробив тази седмица. И през вчерашния ден броят на влаковете беше понижен, а половината от линиите на метрото в Париж - затворени. Транспортните профсъюзи приканват стачките да продължат и по време на празниците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР