Френският президент Еманюел Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша,

...
Френският президент Еманюел Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша,
Коментари Харесай

Еманюел Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша, че лъжат народа си

Френският президент Еманюел Макрон упрекна водачите на Унгария и Полша, че лъжат народа си с антиевропейските си позиции, съобщи Франс прес.

В изявление в Братислава Макрон изрази гнева си против държавните управления на двете източноевропейски страни, седем месеца преди изборите за Европейски парламент, които за френския президент са конфликт сред националисти и проевропейски прогресисти.

"В Унгария и Полша някои водачи се заиграха с една неприемлива концепция. Като ги чувам да съпоставят Брюксел и Москва от едно време (от руско време), това е полуда и е неприемливо. Те лъжат народа си ", съобщи Макрон на британски на "гражданска консултация " за Европа в Братислава пред проевропейска аудитория.

"Когато виждам огромни плакати с надпис "Стоп на Брюксел ", какво вършат те? Искат да спрат Брюксел и структурните му фондове ли? Ами хайде, де, направете го! Как се устоят? От какво се устоя (партията на унгарския министър председател Виктор Орбан) Фидес, кой ги финансира? Кой им е платил? Кой е направил кариерата им? Европейските структурни фондове! ", съобщи Макрон.

"Националистите набраха сили, те към този момент завоюваха в някои европейски страни. Защото ги осъждахме единствено морално, без да желаеме да се борим с тях посредством въпроси и отговори. Защото са съгласни да разтурят Европа, само че я питайте националистите какво решение оферират дружно ", добави той.

След Братислава, където беседва със словашкия президент Андрей Киска и премиера Петер Пелегрини, Макрон посети Чехия, където се срещна с президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш.

Макрон бе на посещаване в Чехия и Словакия по случай 100-годишнината от основаването на Чехословакия на 28 октомври 1918 година

И в двете столици френският президент съобщи, че не има вяра в разделянето изток-запад на европейския континент и прикани за подсилване на Европа, както в защитата, по този начин и в еврозоната.

В Чехия президентът Милош Земан и министър председателят Андрей Бабиш увериха Макрон в поддръжката си за европейската интеграция и укрепването на единството на Европейски Съюз, съобщи ТАСС.

"От името на Чехия мога да потвърдя нашата заинтригуваност Европа да е единна, да се борим дружно за реализирането на европейските ползи, дружно да решаваме зараждащите проблеми, даже и да имаме разнообразни възгледи ", съобщи Бабиш след срещата си с Макрон.

Макрон съобщи, че европейският план може да е сполучлив единствено в случай че Европа е единна. "От това зависи благополучието на всички ", сподели той и подсети, че Франция е била първата страна, която е признала независимостта на Чехословакия от Австро-Унгария.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР