Френският президент Еманюел Макрон настоява за по-голяма фискална интеграция сред

...
Френският президент Еманюел Макрон настоява за по-голяма фискална интеграция сред
Коментари Харесай

Какви са плановете за съживяването на еврозоната

Френският президент Еманюел Макрон упорства за по-голяма фискална интеграция измежду страните от еврозоната

Още по тематиката
Валутният съюз може да има финансово министерство, бюджет и облигации
31 май 2017
Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси идната седмица ще даде детайлности по какъв начин ще се реформира валутният съюз
24 май 2017

Общият финансов министър ще бъде виновен за бюджета и ще може да работи под надзора на Екологичен потенциал.С избора на Еманюел Макрон за френски президент вероятностите за оправянето с присъщите дефекти на еврото ненадейно се усъвършенстваха. Макрон упорства за по-голяма фискална интеграция измежду страните, които употребяват общата валута, като метод за справяне с най-малко част от проблемите. Германия посочва, че е отворена към концепциите на френския президент и това може да докара до реформиране на еврозоната и до възкръсване на Европейски Съюз. Вloomberg обобщава някои от предложенията:

Общ бюджет

Макрон предлага основаването на бюджет за еврозоната, чиято цел е да помогне за финансирането на вложенията, които ще насърчат растежа, да обезпечи незабавна финансова помощ и да рационализира отговора на блока при стопански рецесии. Страните към момента ще имат независимост на дейности по отношение на личните си бюджети, само че този общ източник на средства може да бъде преимущество по време на финансова неустойчивост и ще понижи разчитането на Европейската централна банка да подтиква стопанската система на еврозоната. Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че е отворена към концепцията: " Аз персонално постоянно съм казвала, че зависи по какъв начин ще се направи. Нямам нищо срещу бюджета на еврозоната. През 2012 година предложих по-малък подобен бюджет и се провалих грубо. Радвам се, че тази концепция се появи още веднъж. "

Общ финансов министър

Макрон също по този начин предлага основаването на позицията на финансов министър за еврозоната, което от дълго време се радва на поддръжката на немския финансов министър Волфганг Шойбле. Този пост ще бъде виновен за бюджета и ще може да работи под надзора на Европейския парламент. Според Шойбле сходно нещо ще изисква смяна на европейските контракти, което не е реалистично сега. Предложенията за общи бюджет и финансов министър имат поддръжката на страни като Испания и Италия, които настояват, че сходна стъпка е значима, с цел да укрепи блока и да го защищити от бъдещи рецесии. Европейската комисия също показва поддръжка за концепцията.

Споделяне на дълга

Може би най-спорното предложение е издаването на дълг, който ще бъде обезпечен от страните в еврозоната. Тази концепция е отхвърляна от Шойбле, защото съгласно него основава прекомерно огромен риск за данъкоплатците. В опит да разсее възраженията Европейската комисия стартира основаването на така наречен European Safe Assets – финансов инструмент, който ще събере суверенния дълг във валутния блок, с цел да може да бъде продаван на вложителите като един артикул.

Европейски валутен фонд

Една концепция, която е подкрепяна от членки на еврозоната като Германия, е превръщането на Европейския механизъм за непоклатимост (ESM) в Европейски валутен фонд, като му се дадат повече пълномощия върху фискалния мониторинг и бъдещите избавителни стратегии. Това ще разреши на фонда да надзирава финансите на страните, които са изпаднали в усложнение, и да следи избавителните стратегии, като изземе част от пълномощията на Европейската комисия, отговаряща за фискалния мониторинг.

Завършване на банковия съюз

От европейската дългова рецесия насам доста от основните структурни недостатъци бяха взети под внимание главно посредством основаването на банков съюз – набор от нови структури и регулации, които централизират надзора и решенията за най-големите кредитори в блока. Мнозина настояват, че най-съществените промени са в полето на финансовите регулации, което на първо място значи довеждане докрай на така наречен трети дирек на банковия съюз – обща рамка за гарантиране на депозитите. Германия до момента се опълчва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР