Френският президент Еманюел Макрон настоя Китай и Европа работят заедно

...
Френският президент Еманюел Макрон настоя Китай и Европа работят заедно
Коментари Харесай

Макрон настоява да се работи за нов път на коприната

Френският президент Еманюел Макрон настоя Китай и Европа работят дружно по самодейността на Пекин "Един пояс - веднъж ". Целта й е да построи актуален "път на коприната ", само че съгласно френския държавен глава той не може да бъде "еднопосочен ".

"Древните пътища на коприната в никакъв случай не са били единствено китайски ", съобщи Макрон в тирада пред академични преподаватели, студенти и търговци в град Сиан - източна насочна точка на античния Път на коприната, съобщи "Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

"По формулировка тези пътища могат да бъдат само общи. Ако са пътища, не може да са еднопосочни ", съобщи френският държавен глава.

Започнат през 2013 година, планът цели да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, по-късно с Близкия изток, Европа и Африка. На среща през май предходната година Си даде обещание да вложи в плана 124 милиарда $, само че западните столици подозират, че самодейността има за цел да наложи китайско въздействие в чужбина, а не толкоз да способства за благоденствието.

Френският президент предложи на Китай да дадат нов подтик на климатичната борба и да се приготви за вдишване на още повече задължения против световното стопляне на идната конференция за климата, която ще се състои в края на годината в Полша, съобщи Франс прес.

В речта си, траяла час и петнайсет минути, Макрон прикани за съюз сред Франция и Китай в името на "бъдещето на света " и даде обещание да посещава азиатската страна "поне един път годишно ", с цел да влязат двустранните връзки "в нова епоха ".

Макрон, който е последовател на меката дипломация и на символиката, подари на китайския си сътрудник Си Цзинпин 8-годишен кафяв кастриран кон от президентския кавалерийски корпус на име Везувий. Изборът на подарък е "безпрецедентен дипломатически жест ", сподели Елисейският замък и съобщи, че Си е бил мощно впечатлен от 104-мата ездачи, които са го съпроводили по време на последната му аудиенция в Париж през 2014 година. Подаръкът е и в отговор на китайската "дипломация на пандите " - първата дама Брижит Макрон стана кръстница на китайска панда, подарена от Пекин на зоопарк край Париж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР