Френският президент Еманюел Макрон на теория може да не е

...
Френският президент Еманюел Макрон на теория може да не е
Коментари Харесай

Г-7 и другата гледна точка за пожарите в Амазония

Френският президент Еманюел Макрон на доктрина може да не е звезда, само че несъмнено туитва като подобен.

Преди срещата на Г-7, провела се сред 24 и 26 август във френския град Бияриц, Макрон разгласи в Twitter: " Амазонските гори - белите дробове, които създават 20% от кислорода на планетата - са в пламъци. " Допълни, че " Нашият дом гори. Буквално " и назова пожарите " интернационална рецесия ".

Туитът на Макрон демонстрираше дълбока неинформираност и беше доста подвеждащ, само че е неотличим от мненията на всички артисти и артисти, които се гордеят повече със своето (предполагаемо) обществено и екологично схващане, в сравнение с с познанията си. Те възприеха неправилно фрагменти, които смятаха, че са на сегашните пожари на амазонски гори, и повтаряха мързеливо клишета за " белите дробове на планетата, " опаковайки ги в апокалиптични предизвестия на климатичен апокалипсис.

Е, Диди и Леонардо ди Каприо най-малко не организират многостранни срещи на високо ниво на западни държавни глави.

Макрон обаче го прави. Той трансформира пожарите в Амазония в съществена тематика за полемики на срещата на Г-7, с охотното единодушие на други европейски държавни управления. Германците се съгласиха, че пожарите в Амазония са " плашещи и ужасяващи ".

Проблемът със срещата на Г-7 не беше, че Доналд Тръмп не се съгласяваше с дневния ред; той беше, че самият дневен ред, най-малко в частта, отнасяща се до пожарите, разчиташе на провокирано от всеобща нервност неправилно схващане какво се случва в Амазония.

Пожарите в амазонските гори са като опиат за поддръжниците на бързи и радикални дейности по въпроса с климата. Те жадуват за атрактивна за показване в медиите, лесна за схващане планетарна сериозна обстановка, и на драго сърце са подготвени да произведат такава, в случай че е нужна.

Не единствено звезди наливаха масло в медийния огън към пожарите. Заглавие на NBC News заяви, че " пожарите в Амазония може би са `край на играта` за битката против смяната на климата ". Метеорологът Ерик Холтхаус поддържа мнението на експерт по праисторически пожари в Амазония, че " сегашните пожари са без казус в последните 20 000 години ".

Именно чувството за належаща, неизбежна рецесия толкоз трогна Макрон и неговите сътрудници, макар че то има малко общо с действителността. Някои изявления в пресата, отвън стряскащите заглавия, предаваха по-трезва версия на събитията, а някои изолирани гласове, най-много на еколога Майкъл Шеленбъргър във Forbes, дадоха отпор на водещата теза.

Тези пожари не са епохално събитие.

Според New York Times, бразилската организация, следяща пожарите със сателитни фрагменти, оповестява, че към този миг от годината това е най-големият брой пожари, разпознати от 2010 година насам, което явно не е преди хиляди години, не е в действителност даже и преди десетилетие. В 10-те години преди 2010 година е имало години, когато броят на пожарите е бил доста по-голям.

Пожарите не са и импровизиран резултат от световното стопляне. Програмният шеф на групата Amazon Watch разяснява пред CNN, че по-голямата част от тези „ пожари са запалени от хора ", като означи, че не е елементарно екваториалната гора да пламне, даже и в сухия сезон.

" Естествените пожари в Амазония са необичайност и множеството от тези пожари са били запалени от фермери, подготвящи прилежащи на амазонските гори селскостопански земи за посеви и пасища през идната година ", оповестява New York Times.

По думите на Шеленбъргър не е правилно и това, че обезлесяването в Амазония излиза отвън надзор. Обезлесяването съществено е намаляло след началото на новото хилядолетие, като е спаднало със 70% от 2004 до 2012 година, изяснява той. То още веднъж се е нараснало по време на ръководството на новия бразилски президент-популист Жаир Болсонаро, и тази наклонност си заслужава да бъде следена деликатно, само че едва ли е началото на планетарна злополука.

Но най-малко амазонските гори би трябвало да са белите дробове на света, произвеждащи 20% от кислорода ни, нали? Не. Това са нелепости, основани на неправилно схващане по какъв начин атмосферата получава своя О2.

Ако имаме потребност от дървета, с цел да запазим планетата обитаема, би трябвало да сме удовлетворени от трендовете напоследък. Рон Бейли от сп. Reason се базира на проучване, оповестено в Nature предходната година, което установи, че има съвсем с 2,5 млн. кв.км повече покритие от короните на дървета по света през 2016 година, в сравнение с е имало през 1982 година И в Европа, и в Съединени американски щати, и в Китай това покритие се е нараснало.

В последна сметка предлагането, отправено от Г-7 към Бразилия - за 20 милиона $, с които да се подкрепи битката с пожарите в Амазония, беше задоволително рационално.

Агресивно държащият се Болсонаро, който ту демонстрира интерес, ту отхвърля помощта, би постъпил неуместно, в случай че не я одобри. Амазония е знамение на природата, което си заслужава да бъде непокътнато единствено по себе си, и в някой миг може да попадне в цикъл на суши и пожари.

И въпреки всичко Макрон и компания би трябвало да бъдат наясно с това по какъв начин тяхната самонадеяна благосклонност се възприема в Бразилия. Развитите страни, които са обезлесили териториите си преди доста време, тъй като това е отговаряло на техните стопански ползи, би трябвало да показват невзискателност, когато упорстват, че по-бедна страна не трябва да стори същото. Предложенията за поддръжка за Амазония би трябвало да вървят в посока на ползите на Бразилия, не против тях.

Това изисква умереност, грижа и дълготрайна визия - с други думи, тъкмо противоположното на това, което е налице в последните няколко седмици. Най-пламенните поддръжници на климатичните промени действително не желаят научни обстоятелства, без значение какъв брой постоянно прибягват до тази дума; те желаят драма и запаметяващи се медийни фрагменти, вярвайки, че те ще катализират дейности по метод, който вярно уравновесеното показване на добросъвестно осъществени проучвания няма не обезпечава.

Източник https://www.politico.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР