Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция не си е

...
Френският президент Еманюел Макрон каза, че Франция не си е
Коментари Харесай

Макрон: Франция няма за цел да блокира Huawei и да води технологични или търговски войни

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че Франция не си е сложила за цел да блокира китайската компания Huawei, нито да стартира някакъв тип софтуерна война, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Той приказва ден откакто държавното управление на Съединени американски щати вписа китайския телекомуникационен колос в " черен лист ". Президентът Доналд Тръмп забрани на Huawei да купува основни американски технологии без особено позволение и забрани на американските телекомуникационни мрежи да конфигурират техника на Huawei по съображения за националната сигурност.

" Нашата вероятност не е да Huawei или която и да е друга компания, а да запазим националната си сигурност и европейския суверенитет. Мисля обаче, че е несвоевременно да започваме в този момент софтуерна или комерсиална война ", акцентира Макрон, говорейки на събитие в Париж.

Холандският вестник " Де Фолкскрант " цитира неназовани разследващи източници, че Huawei разполага със скрита " задна врата " в мрежата на холандска телекомуникационна компания. Според вестника холандската разследваща организация AIVD в този момент ревизира дали тази обстановка дава опция на китайското държавно управление да шпионира.

В публикацията няма никакви съответни данни дали въпросната " задна врата " е хардуер или програмен продукт, по какъв начин работи и дали въобще е била употребена.

Говорител на Huawei представен от Ройтерс, отхвърли пред вестника тези обвинявания. " Ние съблюдаваме законите и разпоредбите във всяка страна, в която оперираме - сподели той. - Huawei държи затворена вратата за държавните управления или за тези, които желаят да употребяват нашата мрежа за дейности, които биха заплашили киберсигурността. "

Говорител на AIVD отхвърли да разяснява пред Ройтерс написаното в холандския вестник. През април AIVD съобщи, че е " нежелателно Холандия да зависи от хардуер или програмен продукт на компании от страни, изпълняващи дейни киберпрограми, ориентирани против холандските ползи ", акцентирайки съответно Китай и Русия, прибавя Ройтерс.

Две от трите те огромни холандски телекомуникационни компании, KPN и VodafoneZiggo, отхвърлиха да разясняват написаното във вестника, а третата - T-Mobile/Tele2 сподели, че не знае за никакво следствие на AIVD.

Миналия месец KPN заяви, че ще изключи техника на  Huawei от " ядрото " на своята мобилна мрежа в бъдеще, само че ще продължи да употребява радио кули на китайската компания.

За заплахите, свързани с Huawei, предизвести и някогашният началник на английската работа за външно разузнаване МИ-6 Ричард Диърлав, представен от Ройтерс. Според него китайската компания съставлява толкоз огромен риск за сигурността на Обединеното кралство, че държавното управление би трябвало да преразгледа решението си да й даде лимитирана роля при построяването на 5G мрежи.

" Възможността да се управляват връзките и данните, течащи през тези канали, ще бъдат средството за практикуване на власт над обществата и другите страни ", написа Диърлав в увод към изследване за " Хуавей " на " Обществото Хенри Джексън ".

Този въпрос изключително нашумя през последните дни на Острова след визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо и предизвестието му, че Лондон би трябвало да промени отношението си към Китай и " Хуавей ". Той съпостави втората по размер стопанска система в света със опасност за Запада, сходна на онази, която в миналото представляваше Съветският съюз.

Според Диърлав, който бе началник на МИ-6 в интервала 1996-2004 година, е надълбоко тревожно, че английското държавно управление " наподобява е решило да съобщи развиването на част от най-чувствителната си и сериозна инфраструктура " в ръцете на китайска компания. Той изрази вяра, че бъдещият английски министър председател ще преразгледа това решение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР