Френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Себастиен Лекорню

...
Френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Себастиен Лекорню
Коментари Харесай

Ще изменят ли френските умни бомби фронта в Украйна?

Френският президент Еманюел Макрон и министърът на защитата Себастиен Лекорню оповестиха идното прекачване на забележителна военна помощ за украинската войска.

Говорейки за френската военна помощ, министър Лекорню обърна внимание на забележителните й размери. По-специално, става дума за към този момент предоставени авиационни ракети SCALP и повече от 70 самоходни артилерийски установки " Цезар " в допълнение на предадените към този момент 50.

Освен това от тази година Франция възнамерява да усили броя на 155-мм снаряди, излъчени на украинските въоръжени сили, от 2 на 3 хиляди месечно.

Пресслужбата на френското министерство на защитата също удостовери, че Украйна скоро ще получи " няколкостотин " умни бомби AASM Hammer.

" Тези бомби разрешават осъществяването на прецизни отдалечени удари за поразяване в тила на съветската войска ", се споделя в изказване на ведомството.

Според Себастиен Лекорню от януари е планувана месечна доставка на 50 бомби. Това е забележителен брой, който може качествено да промени обстановката наоколо до фронтовата линия, написа съветската редакция на БиБиСи.

AASM технология е създадена от френската компания Safran преди 15 години, само че през годините търпи редица модификации и усъвършенствания.

" Автономна и ваксинирана против разстройства, тази оръжейна система може да бъде изстреляна от дребна надморска височина над неравномерен терен ", се споделя в описанието на уеб страницата на производителя. Този хибрид на бомба и ракета работи на правилото " стреляй и забравяй ", т.е. снарядът независимо маневрира към цел без присъединяване на водач на аероплан.

Основната концепция е да се конфигурира специфичен комплект на елементарна авиационна бомба, което да я направи доста точна и с огромен обхват. В предната и задната част на бомбата са инсталирани специфични устройства, които я трансформират в арсенал с точно ориентиране.

Отпред е инсталирана система за ориентиране, която може да бъде сателитна, инфрачервена или лазерна. Последното даже ви разрешава да се удрят бързо движещи се цели.

В задната част на бомбата е инсталирана система за ускоряване. Има реактивен мотор с твърдо гориво и дребни стабилизаторни крила.

Всичко това разрешава потреблението на AASM Hammer на разстояние от към 60-70 км, както и при всевъзможни метеорологични условия и на ниска надморска височина. AASM Hammer е съчетаем с разнообразни стандарти за бомби (125, 250, 500 и 1000 kg).

Производителят твърди, че тази бомба работи 99% от случаите.

" Форбс ": Съединени американски щати дават на Украйна нови умни бомби

Подкрепа против съветската експанзия

Вярно е, че се знае за потреблението на тези оръжия единствено от западни изтребители - френските Rafale и американските F-16. В случая Украйна авиобомбите ще би трябвало да бъдат приспособени към руските Су-24М или МиГ-29, само че украинските въоръжени сили към този момент имат позитивен опит в консолидираното на ракети Western Storm Shadow/SCALP към руската авиотехника, с която разполагат.

Както отбелязва украинският изчерпателен портал Defence Express, през 2011 година по публични данни са създадени 1424 комплекта AASM Hammer - два пъти по-малко от предстоящото. Вероятно това се дължи и на абсурда с цената на продукта, защото сходен американски комплект JDAM се оказа в пъти по-евтин. В тази връзка Defense Express спекулира за " доста обилни ресурси " от бомби в самата Франция.

Такива муниции, изстреляни от изтребител или бомбардировач, летят доста по-далеч и с помощта на сателитна или инерционна навигация удрят задачата по-точно. Освен това се знае, че конструкторите работят за увеличение на обсега на бомбата до 150-200 км.

Затова и френските AASM Hammer са способни доста да укрепят украинската войска.

Въпреки че Украйна към този момент употребява сходни комплекти " умни бомби " - американски JDAM - на фронта от средата на 2023 година, те не могат да бъдат употребявани масирано заради незначителните доставки.

За разлика от Украйна, Русия съумя да откри потреблението на своите " умни бомби " на фронта. Става дума за UAB (управляеми авиобомби) и UMPC (бомби с повсеместен модул за обмисляне и коригиране). Тези бомби станаха може би главното въздушно оръжие на съветската войска през 2023 година Руската авиация беше изключително дейна в потреблението на UAB покрай Авдеевка и в региона на Херсон.

Например единствено на 26 ноември 2023 година руснаците хвърлиха 10 управляеми бомби с друга мощ върху село Кринки в Херсонска област. Такива авиобомби са засечени като употребявани и в граничните региони на Суми и Харков.

Вярно е, че такива муниции не съставляват опасност за тила на украинската войска, защото съветските самолети нормално се пробват да не се приближават до фронтовата линия на повече от 30-40 км, опасявайки се от украинската Противовъздушна отбрана. Но даже и в такива условия следените авиационни бомби са способни да поразяват цели на дълбочина до 10-15 км.

Украйна не разполага с задоволително системи за противовъздушна защита, с цел да обезврежда сходни офанзиви.

Въпреки това, в случай че Франция даде задоволителен брой от своите AASM Hammer, тогава украинските Военновъздушни сили ще могат изцяло да отговорят на съветски въздушни удари. Френските бомби ще могат по-ефективно да унищожават съветските отбранителни структури и командни пунктове, а също по този начин ще облекчат част от тежестта на пехотата и артилерийските елементи.

Като се има поради по-голямата акуратност на Hammer спрямо съветските UAB и UMPC, украинската авиация ще има опция да унищожава съветски движещи се цели, като системи за противовъздушна защита или конвои с муниции на разстояние от фронтовата линия.
 Украинските Военновъздушни сили употребяват
Украинските Военновъздушни сили употребяват " умни " бомби

Нови оръжия против съветската агресия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР