Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният претендент за поста му

...
Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният претендент за поста му
Коментари Харесай

Макрон към Льо Пен: Когато говорите с Русия, Вие говорите с банкера си, това е проблемът

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният кандидат за поста му Марин Льо Пен сблъскаха позиции в развълнуван избирателен спор, единствения преди балотажа на изборите за държавен глава в неделя.

Телевизионният дебат беше под напрежение от самото начало и беше обагрен с остри реплики и взаимни обвинявания за липса на амбициозност във вижданията за бъдещето на Франция.
Дебатът стартира леко неудобно за Льо Пен, която първо издаваше раздразнителност с езика на тялото, а по-късно стартира да приказва още преди да е приключила въвеждащата музикална тематика. Водещият я прекъсна и помоли да стартира изначало, което тя по-късно направи и опита да се измъкне от обстановката със смях и директна офанзива против Макрон за икономическата му политика.

Френският президент беше не по-малко настъпателен и ѝ отвърна, че тя е била част от Народното събрание в редица случаи, когато са се вземали решения за виталния стандарт. " Стига сте смесвали всичко ", обърна се той язвително към нея по време на разгорещена замяна на реплики за френския дълг.

" Не ме поучавайте ", отвърна Льо Пен и атакува съперника си за представянето му в ръководството, като избягваше клопките от дебата през 2017 година, когато нещата за нея се сринаха, откакто обърка записките си и загуби почва в диспута.

За Льо Пен, която изостава в социологическите изследвания, дълго чаканият дебат беше опция да убеди гласоподавателите, че има нужните качества да бъде президент и че не трябва да се тормозят от идване на власт на крайната десница.

" Ще направя собствен водещ приоритет през идващите пет години да върна на французите техните пари ", сподели Льо Пен и добави, че французите са " страдали " през целия мандат на Макрон. " Бих желала да им кажа, че имат опция ", сподели тя. " Аз ще бъда президент на виталния стандарт ".

Една от главните линии, по които Макрон я атакуваше, беше тази за възхищението ѝ в предишното от съветския президент Владимир Путин и заема за предизборната ѝ акция от 2017 година, получен посредством съветска банка.

" Вие зависите от съветската мощ, Вие зависите от господин Путин. Взехте заем от съветска банка ", сподели Макрон на Льо Пен.

" Много от Вашите решения могат да бъдат обяснени с тази взаимозависимост ", сподели той и добави: " Вие не разговаряте с други водачи, когато говорите с Русия, Вие говорите с банкера си, това е казусът ".
В последвалата разгорещена замяна на реплики за Русия, при която Макрон в един миг даже се обърна към Льо Пен с думите " Вие будалкате ли ме? ", Льо Пен отхвърли обвиняванията с думите: " Аз съм изцяло свободна и самостоятелна жена ".

С оглед на това, че безработицата е на най-ниското си ниво от 13 години, Макрон сподели, че е горделив от основаните работни места по време на мандата му и добави: " Най-добрият метод да повишим покупателната дарба е да се борим с безработицата ".

Двамата претенденти непрекъснато се упрекваха в липса на сензитивност към същинските паники на хората. Льо Пен съобщи, че " в действителния живот " нейните оферти ще подобрят ситуацията на гласоподавателите доста повече, в сравнение с тези на съперника ѝ, а Макрон от своя страна дефинира доста от предложенията ѝ като нереалистични.

" Госпожо Льо Пен, това, което казахте е неопределено ", обърна се той към нея по отношение на предложенията ѝ за понижаване на налог добавена стойност, с цел да се увеличи покупателната дарба. Льо Пен дефинира предложенията на Макрон за виталния стандарт като неработещи и несправедливи.

Френският президент съобщи, че препоръчаната от Льо Пен мярка за възбрана на мюсюлманските забрадки на публичните места във Франция ще провокира " революция ", в случай че бъде приложена. Преди това Льо Пен сподели, че не се бори против мюсюлманите, а против радикалния ислям и добави, че счита, че забрадката е униформа, наложена от ислямистите.

Около 14 % от гласоподавателите чакаха този спор, с цел да решат за кого да гласоподават, а 12 на 100 декларират, че той ще има решаващо значение за крайния им избор, сподели изследване на " Опиниън Уей-Кея Партнерс " за вестник " Еко ".

Изборите показват на гласоподавателите две противоположни визии за Франция: Макрон предлага проевропейска, демократична предизборна стратегия, а Льо Пен националистическа, почиваща на бездънен евроскептицизъм.

Преди дебата имаше много пазарлъци зад кулисите. Като се стартира от температурата в залата и се стигне до мятане на монета, с цел да се реши с коя тематика да стартират (в последна сметка се падна тази за виталния стандарт), и до това кой да приказва пръв (това бе Льо Пен).

След като на първия тур на 10 април повече от половината гласоподаватели гласоподаваха за крайнодесни и крайнолеви претенденти, преднината на Макрон в изследванията е много по-малка спрямо преди пет години, когато победи Льо Пен с 66,1 % от гласовете. Социологически проучвания от през вчерашния ден му дават победа този път с 55,5-56,5 на 100 от вота.

Макрон към този момент не е ново лице в политиката, каквото беше на дебата през 2017 година, което тогава му обезпечи статута на очевиден любимец. Льо Пен се обърна към по-умерените гласоподаватели и постави много старания да смекчи облика си.

Телевизионните диспути от дълго време са част от френските избори и са раждали моменти и реплики, които след това са се помнели от обществеността с години. Слабото показване на Льо Пен на дебата с Макрон през 2017 година е считано за един от факторите, съдействали за изборния ѝ неуспех тогава.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР